Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Volkswagen vyjde skandál draho. Každý ošizený zákazník v USA dostane 120 tisíc

Autor: ČTK, mb - 
21. dubna 2016
14:30

Německý automobilový koncern Volkswagen se v USA prý dohodl s úřady na řešení aféry s falšováním emisí. Každý oklamaný zákazník má nyní dostat pět tisíc dolarů (zhruba 120 tisíc korun). Volkswagen se tak zřejmě vyhne žalobě a vleklému soudu. O podobně štědrém odškodnění pro zákazníky v Česku se nikdo zatím nezmínil.

Podle informací německého deníku Die Welt k dohodě s úřady dospěl Volkswagen jen den před vypršením limitu, který mu určil soud. Detaily vyplácení zatím nejsou známy, ale každý ošizený zákazník by měl dostat pět tisíc dolarů. Některé vozy automobilka dokonce odkoupí zpět.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc vozů.

Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české součásti Škoda Auto.

Americké ministerstvo spravedlnosti počátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli skandálu civilní žalobu. Ta by automobilku mohla přijít až na 46 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Volkswagen navíc v souvislosti se skandálem čelí řadě dalších žalob a vyšetřování. Bude se rovněž muset vypořádat s rozsáhlými náklady na úpravu aut, jichž se skandál týká.

Samotný automobilový koncern však informace německých médií zatím oficiálně nekomentoval.

sosacek ( 28. dubna 2016 17:06 )

Každý ošizený zákazník v Česku, na návrh EK a se souhlasem naší kolaborantské vlády, dostane místo 5000 dolarů jednoho migranta.

rada42 ( 21. dubna 2016 16:40 )

Česká vláda dělá pro odškodnění co ? v parlamentu jen hádky o ničem... jsou to zoufalci - hrabou jen pro sebe...

dietr ( 21. dubna 2016 15:50 )

A každý ošizený zákazní v česku může jít zdarma na prohlídku jestli mu svítí světla a stírají stěrače

Zobrazit celou diskusi