Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pil, šňupal kokain a byl sprostý. Exstarosta Toronta zemřel na rakovinu

Autor: ČTK, mb - 
23. března 2016
15:15

Bývalý starosta kanadského Toronta Rob Ford (†46), proslulý opileckými a drogovými aférami, podlehl v úterý rakovině. Oznámila to jeho rodina. Kontroverzní politik se postavil do čela torontské radnice v roce 2010, o čtyři roky později kvůli nemoci vzdal boj o znovuzvolení.

Ford od vstupu do politiky ostře kontrastoval s obrazem usedlého, uhlazeného zastupitele a svými skandály provokoval kanadský politický establishment. Celý svět obletěly historky o jeho problémech s alkoholem a drogami nebo jeho vulgární poznámky v televizních talkshow.

Opakovaně byl přistižen, jak vykonává úřad opilý. Velkou pozornost též vzbudilo bizarní video, ve kterém vyhrožuje, že svému nejmenovanému protivníkovi vydloubne oči.

Přesto měl své stoupence, kteří v jeho osobě spatřovali naději na změnu zkostnatělé komunální politiky. Když nakonec pohoršená městská rada zbavila Forda všech pravomocí, oznámil, že v příští kampani bude usilovat o znovuzvolení. Nemoc mu to ale znemožnila.

„Město je zprávou otřeseno,“ reagoval dnes na smrt svého předchůdce nynější starosta John Tory. „Byl to muž, který se netajil svými názory. Jeho bouřlivá povaha a přístup k veřejné službě ovlivnily mnoho lidí,“ uvedl Tory.

venxa ( 23. března 2016 18:26 )

Oprava: Myslet znamea ho.vno vedet ty blbinku. Rozhodne v tvem pripade. Jak jednou rekl britsky bavic Benny Hill "Don't assume. You making an ass from you and me!"

venxa ( 23. března 2016 18:09 )

Myslet znamena ho.vno vet ty lbinku.

venxa ( 23. března 2016 18:06 )

Ford nesel do politiky kvuli penezim jako vsichni levicacky korytkari. JAKO Toronto mayor omezoval "entitlement" nenazranych levicackych politiku v mestske rade. Proto cely levicacky tabor v cele s levicackymi novinari z Toronto Star zahajili proti nemu krizacke tazeni za vydatne podpory unii. S left wing hajzlama je problem na celem svete nevyjimaje vase prebarvene komouse v Cesku.

Zobrazit celou diskusi