Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Výbuch v Turecku: Kam šel terorista za smrtí? Tato místa mohla být jeho cílem

Autor: ČTK, mb - 
19. března 2016
19:54

Sebevražedný útok v centru tureckého velkoměsta Istanbulu si dnes vyžádal životy nejméně čtyř lidí a atentátníka. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, spekuluje se o Islámském státu i o kurdských separatistech. Sebevražedný atentátník odpálil bombu ze strachu z odhalení dříve, kam měl ale namířeno?

Ulice Istiklal, kde k útoku došlo, je rušná obchodní tepna Istanbulu. Dle policie ale tato ulice nebyla cílem sebevražedného teroristy. Kde chtěl tedy bombu odpálit? Pokud stojí za akcí Islámský stát, jako nejpravděpodobnější se jeví verze o možném útoku na ruský konzulát, který se nachází poblíž ulice Istiklal. Moskva svými nálety v Sýrii v posledních měsících oslabila islamisty a atentát by tak mohl být „pomstou“ džihádistů. Vyloučit ale nelze ani to, že chtěl terorista zaútočit na britský či nizozemský konzulát, oba dva úřady se nacházejí právě v této části města.

Poblíž místa výbuchu se nacházejí hned tři konzuláty. Poblíž místa výbuchu se nacházejí hned tři konzuláty. | Google maps

Je ale dost dobře možné, že za útokem stojí kurdští separatisté. Teroristé z hnutí Sokoli osvobození Kurdistánu útočili již v únoru, když v Ankaře při teroristickém útoku zabili 28 lidí. Naposledy útočili sebevražední atentátníci z této organizace v neděli 13. března opět v Ankaře, kde zemřelo 37 lidí.

A před nedávnem organizace vydala varování turistům: „Turismus je jeden z důležitých zdrojů příjmů pro financování této špinavé války (akce turecké armády proti Kurdům na východě země, pozn. red.). Naším cílem je tento zdroj zničit. Varujeme zahraniční i domácí turisty, nenavštěvujte turistické oblasti země. Nepřijímáme odpovědnost za ty, kteří zemřou při útocích v těchto oblastech.“

Video V Istanbulu se na pěší zóně odpálil sebevražený atentátník. - Reuters
Video se připravuje ...

Televize CNN Türk s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví informovala, že dnešní útok zranil šest Izraelců, nejméně jednoho Němce a také občany Irska, Spojených arabských emirátů, Islandu a Íránu. Televize také uvádí, že mezi mrtvými jsou dokonce tři Izraelci.

Český generální konzul v Istanbulu Petr Mareš uvedl, že o tom, kdo nebo co mělo být terčem útoku, zatím žádné oficiální informace nemá. Sídlo českého konzulátu je od ulice Istiklal vzdáleno asi dva kilometry, jeho zaměstnanci ale explozi neslyšeli.

vera51 ( 19. března 2016 20:21 )

 Kolik lidi jeste musi zemrit aby nekoho napadlo konecne uzavrit celou Evropu, komu asi tak muzeme podekovat?????? Co vsechno se jeste musi stat aby jim to v tom Bruselu doslo???

Zobrazit celou diskusi