Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britská pošta vyslyšela židovskou petici: Prodává známky s Wintonem

Autor: ČTK, mb - 
16. března 2016
07:42

Britská pošta začala nabízet pamětní známku k poctě sira Nicholase Wintona (†106), který krátce před začátkem druhé světové války zachránil z Československa stovky hlavně židovských dětí před smrtí v nacistických táborech. Oznámil to britský Rotary klub, jehož byl Winton členem. Muže, který zemřel ve věku 106 let loni v červenci, uctila známkou již loni v září i česká pošta.

Britská pošta se loni v srpnu rozhodla vydat pamětní známku k poctě Nicholase Wintona poté, co ji k tomu vyzvala petice, kterou inicioval britský židovský list Jewish News. Petici podle listu podpořilo více než 106 tisíc lidí.

Britská známka vyšla v rámci série šesti známek k uctění britských osobností, které mají humanitární zásluhy. Série nazvaná British Humanitarians připomíná kromě Wintona také zásluhy lidumilů Sue Ryderové, Johna Boyda Orra, Englantyny Jebbové, Josepha Rowntreeho a Josephiny Butlerové, upřesnil web britského Rotary klubu.

Spolu s Wintonem britská pošta uctila i další osobnosti. Spolu s Wintonem britská pošta uctila i další osobnosti. | Rotary club

Winton byl členem prestižní celosvětové neziskové organizace Rotary od roku 1959 až do své smrti. Organizace sdružuje významné osobnosti z podnikatelských, odborných, ale i jiných kruhů. Winton jako vůbec první osobnost vstoupil v roce 2013 ve státě Illinois do Síně slávy Rotary International. Síň byla tehdy vytvořena s cílem uctívat výjimečné zásluhy některých členů organizace.

Winton zachránil 669 převážně židovských dětí před smrtí, když v letech 1938 a 1939 v nacisty ohroženém Československu organizoval z vlastní iniciativy odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici a přijetí v Británii. Svůj výjimečný skutek přitom vždy označoval za „běžnou věc“.

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a byl povýšen do rytířského stavu. Český prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání – Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Navržen byl i na Nobelovu cenu za mír.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi