Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ledoborec v Antarktidě už 2 dny vězní desítky lidí, loď nemůžou uvolnit

Autor: ČTK, mb - 
26. února 2016
12:00

V Antarktidě se kvůli nepříznivému počasí zatím nedaří uvolnit uvázlý ledoborec Aurora Australis, který se ve středu poblíž základny Mawson utrhl z kotevních lan a najel na mělčinu. Loď má na palubě posádku a 68 členů vědecké expedice, která směřovala k další z australských základen Davis. Plavidlo je nejspíš trochu poškozeno a není jasné, zda bude moci svou cestu dokončit.

Ledoborec vyrazil z tasmánského přístavu Hobart 11. ledna a vědci na palubě prováděli výzkum v oblasti kergulenské desky, více než 2000 kilometrů dlouhého podmořského kontinentu. K základně Mawson, kde doplňovali zásoby, dopluli o minulém víkendu. Ve středu se za větru o rychlosti více než 130 kilometrů v hodině plavidlo utrhlo z kotevních lan a v zátoce, jež tvoří přístav, najelo na mělčinu.

„Posádka byla schopna zajistit dodatečné kotvení a navzdory silnému větru je loď chráněná před přílivem a je stabilní,“ uvedl zástupce společnosti P&O Maritime Services Shaun Deshommes. Firma je majitelem lodi. Stále ale není jasné, jak moc se loď poškodila a zda bude schopná plout dál. Posádka dosud ví jen o jedné menší trhlině v trupu.

Jak to vypadá na palubě lodi, která se nemůže hnout z ledu? Podívejte se na video:

Video Loď má na palubě posádku a 68 členů vědecké expedice, která směřovala k další z australských základen Davis. - Reuters
Video se připravuje ...
O tom, zda bude expedice pokračovat v cestě na palubě jiné lodi nebo letadlem, se rozhodne v nejbližších dnech. Podle původního plánu se měli vědci po zastávce u základny Davis vrátit do Austrálie mezi 15. a 23. březnem.

Aurora Australis je ledoborec přizpůsobený pro vědecké účely a na palubě má mimo jiné i laboratoře pro meteorologické, biologické a oceánografické výzkumy. V roce 2013 se loď zapojila do záchranné operace, která byla zahájena kvůli uvázlé ruské výzkumné lodi Akademik Šokalskij. Tu uvěznil led v zálivu Commonwealthu u Antarktidy a vyplout dokázala až po dvou týdnech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi