Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nové volby? Na Ukrajině padla koalice, Jaceňuk se rozhlíží po spojencích

Autor: ČTK, mb - 
18. února 2016
15:20

Ukrajinská vládní koalice se dnes fakticky rozpadla, když odchod oznámila strana Svépomoc a koaliční smlouvu už dříve vypověděla strana Vlast. Koalice v parlamentu ztratila většinu, což přiblížilo hrozbu nových mimořádných voleb. Premiér Arsenij Jaceňuk (41) podle médií hledá nové koaliční spojence.

Odchod Svépomoci z parlamentní většiny na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil vůdce její poslanecké skupiny Oleg Berezjuk (46). Strana, kterou vede lvovský starosta Andrej Sadovij (47), má ve sněmovně 26 poslanců. Protože strana Vlast expremiérky Julie Tymošenko (55), která koalici rovněž opustila, má v parlamentu 19 poslanců, přišel Jaceňukův kabinet o většinovou podporu.

Vládní koalice, v níž už je kromě Jaceňukovy Lidové fronty pouze Blok Petra Porošenka (BPP), má ve sněmovně se 450 poslanci teoreticky podporu už jen 217 hlasů. Skutečnost je pravděpodobně ještě kritičtější, protože mnozí poslanci BPP nehodlají ve prospěch vlády hlasovat. Někteří z nich poslanecký klub opustili.

Šéf parlamentní frakce BPP Jurij Lucenko dnes poslancům řekl, že „Jaceňuk musí buď obměnit vládu a předložit konkrétní akční plán, nebo musí dobrovolně odstoupit“. Lucenko sněmovnu seznámil se seznamem osmi ministrů, na jejichž rezignaci jeho frakce netrvá. Jde z velké části o technokraty řídící ekonomická ministerstva včetně klíčové ministryně financí Natalije Jaresko (50), která pochází z USA.Podle informací agentury Unian dnes sněmovna obdržela dva nové návrhy na hlasování o nedůvěře Jaceňukově kabinetu. Autory jsou poslanci z koaličních stran Vlast a Svépomoc. Při úterním hlasování se pro rezignaci vlády vyslovilo 194 poslanců, přičemž k pádu vlády jich bylo zapotřebí 226. Ukrajinská ústava ale dvojí hlasování o nedůvěře vládě během jedné parlamentní schůze nepřipouští.

Na Ukrajině platí smíšený prezidentsko-parlamentní systém. Hlava státu nemůže vládu odvolat, může ale za jistých okolností rozpustit parlament, například nedohodnou-li se poslanci na vládní většině. Právě taková situace podle ukrajinských médií může nyní nastat: nesestaví-li poslanci většinovou koalici do jednoho měsíce, Porošenko nařídí nové volby.

Dosavadní proevropská vládní koalice vznikla po volbách z října 2014 a měla původně v parlamentu pohodlnou většinu, předtím však nové politické síly postavily mimo zákon komunistickou stranu, která měla na Ukrajině relativně stabilní voličskou základnu. V roce 2012 získala komunistická strana v parlamentních volbách zhruba 13 procent hlasů. Někteří politici, kteří nesouhlasili s proevropským kurzem Kyjeva, byli pro změnu zastrašováni či dokonce napadeni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi