Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli větru nevzaly aerolinky pasažérům kufry. Lidé byli zmatení, experti se diví

Autor: zst - 
6. ledna 2016
15:50

„Vítejte na palubě, vaše zavazadla za vámi dorazí do cílové destinace později.“ Zhruba tak mohly letušky uvítat na palubě letadla malajsijských aerolinek pasažéry cestující z Kuala Lumpuru do Evropy. Společnost odmítla převážet odbavená zavazadla kvůli silnému protivětru a tvrdila, že letadlu by mohlo dojít palivo. Informovala o tom televize CNN, experty podobný krok zaskočil. Standardní je prý omezit počet cestujících.

Starší stroje Malaysia Airlines vydrží bez tankování ve vzduchu 14 hodin, řekl televizi CNN Mohsin Aziz, letecký expert z Malajsie. Cesta do Paříže nebo Londýna, kam aerolinky létají, trvá 12 hodin. Palivová rezerva tedy stačí, ale extra velká také není.

I proto se aerolinky rozhodly neriskovat a zavazadla pasažérům dopravit později. „Aerolinky musely do Evropy létat delší cestou, což v kombinaci se silným protivětrem omezilo schopnost aerolinek převážet zavazadla a náklad,“ napsala společnost na vysvětlenou v oficiálním prohlášení.

Odborníci: Společnost nechtěla nižší příjmy

Podle expertů ale naložení lidí bez zavazadel rozhodně není standardním postupem. Tom Ballantyne, šéf zpravodajů pro časopis Letectví Orientu, prý nikdy o podobném opatření neslyšel.

„Normálně, pokud je problém s doletem kvůli silnému protivětru, sníží společnost počet cestujících,“ tvrdí Ballantyne. „Samozřejmě by to snížilo příjem společnosti, ale silný protivítr přece není permanentním problémem,“ dodal k motivaci Malaysia Airlines nechat zavazadla cestujících v Malajsii.

Aerolinky se se zákazem nakládat kufry do letadla potýkaly dva dny. Cestující se tak museli obejít bez oblečení, osobních věcí, ale třeba i léků apod. Někteří navíc nevěděli, co se s jejich zavazadly stalo a zda jsou skutečně ještě na letišti v Kuala Lumpuru.

Cestující si také stěžují, že aerolinky nechaly bez zavazadel odletět čtyři letadla směr Paříž, teprve pak se k situaci vyjádřily. Ještě ve středu odpoledne někteří z nich na zavazadla čekali.

Malaysia Airlines: Spadlá letadla i bloudící pilot

Malajsijské aerolinky prožily nejhorší období v roce 2014. V jejich letadlech zemřelo přes 500 lidí. V březnu zmizel mezi Kuala Lumpurem a Pekingem let MH 370, jehož trosky se dosud nenašly. U francouzského ostrova Réunion se objevil pouze malý zlomek.

V červenci pak nad Ukrajinou ruská raketa poslala k zemi let MH 17. Z tragédie se navzájem obviňují Ukrajinci a Rusové.

Před deseti dny pak letadlo stejné společnosti bloudilo na cestě z Nového Zélandu do Malajsie. Pilot se hádal s řídící věží, která ho naváděla na jinou stranu. Zpoždění bylo více než hodinu.

Zobrazit celou diskusi