Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vybombardovali mu dům, zabili manželku a teď umírá na rakovinu: Obama a Edward Norton mu chtějí pomoci

Autor: dce - 
14. prosince 2015
06:40

Projekt "Lidé New Yorku" přináší příběhy lidí, kteří žijí v metropoli a jejich život je něčím neobyčejný. Tentokrát vypráví o syrském architektovi a vědci, který během pár minut přišel o všechno. Je na dně, ale nevzdává se. Jeho příběh zaujal i prezidenta Obamu nebo herce Edwarda Nortona.

Jeho otec byl farmář, matka byla v domácnosti. Nijak ho nevedli ke studiu, k vědě vztah neměli. Ale on byl odhodlaný stát se vědcem. Odmaturoval s třetím nejlepším výsledkem v celé Sýrii. Po nocích pracoval na stavbách, aby si vydělal na školu. Na univerzitě promoval jako nejlepší v ročníku. Nakonec dostal stipendium, aby mohl studovat doktorát. "Když jsem měl sto lir, utratil jsem je za knihy," vysvětluje.

"Manželství nám nikdo neurčil, prostě jsme se zamilovali," vypráví o své manželce. "Poznali jsme se na škole, studovala práva. Byli jsme velmi moderní rodina. Měli jsme lepší a horší dny... Dcera studovala na doktorku, náš syn byl nejlepší ve třídě. Všichni nás znali a nikdo s námi neměl problém."

Tento Syřan postavil komplex čtyř domů pro svou rodinu – sám je navrhl a hlídal jejich výstavbu. Pak jednoho dne do prvního z nich vlétla střela a vybuchla ve vedlejším domě, který patřil jeho bratrovi a jeho rodině. Uvnitř bylo 116 bomb plných jehel a šrapnelů – všichni v domě byli roztrháni na kousky. "Druhá střela skončila v mém domě, ale nevybuchla. Zasáhla horní patro, kde byla moje žena a dcera," pokračuje.

Vědec byl zrovna daleko od svého domu; bylo na jeho synovi, aby vynesl tělo své mrtvé matky ven. "Do deníku si psal pořád dokola 'Máma'. Změnil se. V domě byla i má dcera, doteď má šrapnel v krku... přežili jsme, ale uvnitř jsme mrtví."

To co nebylo zničeno při zásahu střelou, bylo z jejich domu během dvou dnů rozkradeno. "Nemám ani peníze, abych zaplatil tenhle byt. Žiju v Turecku už dva roky, ale nemám práci, protože zde nemám trvalý pobyt. Nemám práci, děti nechodí do školy... Na místní univerzitě učí podle mé knihy, ale nedají mi práci. Navrhuji domy a návrhy pak dávám Turkům, kteří mi za ně sotva zaplatí a označí je za své. Letos jsem udělal návrh 270 velkých budov, které se budou stavět – dostal jsem zaplaceno možná jedno procento z toho, co by zaplatili Turkovi. Nemají úctu pro mou práci."

Už nějakou dobu má rakovinu v břiše. Nemůže jíst, má neustále bolesti. Kamarád z Ameriky mu tvrdí, že je to jednoduchá operace, ale v Turecku mu ji neudělají, protože nemá pojištění.

"Myslím si, že dokážu změnit svět. Mám návrhy vynálezů, které bych chtěl jednou patentovat. V metru v Istanbulu používají můj vynález, který umožňuje vyrábět elektřinu z pohybu vlaku. Mám plány na letadlo, které dokáže létat 48 hodin bez paliva," tvrdí. "Právě jsem se dozvěděl, že jedu do Troje v Michiganu (USA), tak doufám, že je tam bezpečno a že tam respektují vědu," uzavírá.

Pod poslední příspěvek na Facebook Humans of New York přibyl i komentář od Baracka Obamy: "Jako manžel a otec si nedokážu ani představit Vaši ztrátu. Vy a Vaše rodina jste inspirací. Vím, že lidé z Michiganu Vás zahrnou soucitem a podporou, kterou si zasloužíte. Ano, pořád můžete změnit svět, a jsem pyšný, že své sny budete následovat zde. Vítejte do nového domova. Jste tím, co dělá Ameriku tak skvělou."

O pár dní později se do redakce ozval i Edward Norton, herec známý z Klubu rváčů nebo Birdmana, s tím, že chce uspořádat finanční sbírku pro tohoto vědce. "Tenhle muž utrpěl neuvěřitelnou ztrátu a stále chce vášnivě pozitivně přispívat světu," řekl herec. Zatím mají na účtu 355 687 dolarů a peníze stále přibývají.

bohatymrbnikatel ( 14. prosince 2015 10:54 )

bohatymrbnikatel ( 14. prosince 2015 10:46 )

rumungro ( 14. prosince 2015 09:52 )

Napřed mu nepřímo pozabíjí příbuzny a pak se k nim jde léčit...

tesarl ( 14. prosince 2015 09:39 )

pavel215-evzen-02 ( 14. prosince 2015 09:32 )

A zítra v Blesku vyjde článek o tom, že příběh o syřanovi byl podfuk. Nebylo by to poprvé.

Zobrazit celou diskusi