Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ukrajina chystá útok na Krym? Kyjev prý na jih stahuje těžkou techniku

Autor: mb - 
10. prosince 2015
20:32

Kyjev stahuje do měst na jihu Ukrajiny těžkou vojenskou techniku, údajně se schyluje k další eskalaci ukrajinského konfliktu. Informaci zveřejnily stránky separatistů. Kyjev pro změnu ohlásil zadržení sedmi „diverzantů“ v Kyjevě a Charkově.

„Kyjev na jih Ukrajiny stahuje velké množství těžké techniky. Již dříve jsme vás informovali o přesunu zbraní do oblasti Chersonu a Nikolajeva. Nyní přemisťují zbraně do Oděsy,“ píše se na stránkách separatistů.

Nechybí raketomety Grad a Uragan, údajně se jedná jen o první konvoj, další mají dorazit později. Zda opravdu jde o potencionální eskalaci konfliktu či jen Kyjev v rámci příměří stahuje jednotky z východu Ukrajiny, zatím není jasné. Separatisté dokonce spekulují o tom, že Ukrajina podnikne útok na Krym. Takový scénář je ale podle analytiků málo pravděpodobný.

Kyjev ale dnes oznámil, že v hlavním městě a Charkově zadrželi sedm diverzantů. Dva lidé v noci na čtvrtek zahynuli při zásahu ukrajinských bezpečnostních sil (SBU) v Kyjevě a v Charkově proti skupině diverzantů, kteří chystali teroristické útoky. O život přišel policista a vůdce diverzantů. Další příslušník zasahující jednotky utrpěl zranění. Zadržet se podařilo sedm členů skupiny – údajně čtyři Ukrajince a tři Rusy.

Zprávy o zadržení diverzantů a možné eskalaci přicházejí jen den po projevu viceprezidenta USA, Joea Bidena (73), který včera pronesl projev v ukrajinském parlamentu. Ukrajincům de facto doporučil decentralizaci vlády. Tudíž přesně to řešení, které navrhovali před občanskou válkou separatisté.

„Ústavní reforma a decentralizace nejsou oslabením vaší územní celistvosti. Naopak, jsou posílením… Je to důležitý krok v budování nového, silného národa. Je důležité mít nezávislé státy, které řeší své vlastní problémy, utváří svůj vzdělávací systém a volí svou vlastní vládu v rámci jedné ústavy,“ řekl Biden.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

19jirka74 ( 16. prosince 2015 22:13 )

Rusáků se nebát! I TURCI jim ukázali pěst, nebe po Evropě jim nepatří. Akorát my jsme je nevyhnali v roce 1968.

gabreta ( 11. prosince 2015 12:44 )

To tam bude Porošenlo útočit v těch darovaných Hamrech bez gum?? No tak to bude rachot!!

kkkastr ( 11. prosince 2015 09:31 )

Dostal po rypáku Kličko dostanou i Ukrajinci

kkkastr ( 11. prosince 2015 09:26 )

Jinak taková je verbež z Ukrajiny http://www.czechfreepress.cz/emil-kalabus/co-dokaze-clovek-z-nenavisti-nedokaze-zadne-zvire-volynsky -masakr.html

fotrpjotr ( 10. prosince 2015 23:26 )

Je potřeba udělit Kyjevu přísné sankce.

Zobrazit celou diskusi