Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holanďani hromovali nad Koránem. Pak zjistili, že poslouchají Bibli

Autor: mb - 
7. prosince 2015
15:55

Zajímavý experiment provedli dva mladíci v Nizozemsku. Lidem na ulici předčítali úryvky z Koránu, ale ve skutečnosti to byla Bible. Lidé se pohoršovali nad islámem, ale následně byli překvapeni, když zjistili, že se jedná o křesťanské texty. Autoři pokusu tak dokázali, že někteří Evropané mají iracionální předsudky vůči muslimům.

„Žena ať přijímá poučení mlčky s veškerou podřízeností. Učit ženě nedovoluji. Žena nemá mít moc nad mužem, nýbrž má se nechat vést,“ četli mladíci  Nizozemcům „Korán“, který byl ve skutečnosti Nový zákon.

Další texty ze Starého zákona byly ještě radikálnější:Když se muži budou spolu rvát jeden s druhým a přistoupí žena jednoho, aby vyrvala svého muže z rukou toho, který ho bije, a vztáhne ruku a uchopí ho za ohanbí, bez slitování jí utneš ruku.“

Svatý text kromě mrzačení připouští i zabíjení: Kdyby muž spal s mužem jako s ženou, oba se dopustili ohavnosti; musejí zemřít, jejich krev padni na ně.“

„Hrozní muslimové“

Pohoršené reakce Nizozemců na sebe nenechaly dlouhou čekat. „Jak tomuhle někdo může věřit? To nechápu!“ prohlásila jedna paní. „To je šílený,“ odtušil pohoršeně jiný mladík. Při srovnání údajného Koránu s Biblí lidé přečtené texty rovnou odsoudili.

„Když to tak poslouchám, Korán je o dost agresivnější,“ prohlásil jeden muž. „V Bibli jsou spíše pozitivní věci,“ tvrdila starší paní. „Největší rozdíl vidím v tom, jak (Korán a Bible) mluví o postavení žen,“ zhodnotila „zasvěceně“ další paní.

Když duo mladíků osloveným lidem prozradilo, že jim ve skutečnosti nepředčítali z Koránu, ale z Bible, Nizozemci byli naprosto zaskočeni. „Jako vážně?“ zděsila se jedna slečna. „Tak to jste mě fakt dostali,“ přiznala další paní. „No vidíte, snažím se nemít předsudky, ale zjevně je mám. Je to něco, co děláte podvědomě,“ připustil upřímně jiný respondent.

Povedený „vtípek“ mladých Nizozemců tak dokázal, že někteří z Evropanů mají nesmyslné předsudky vůči muslimům. Zároveň poukázal na fakt, že mnoho lidí nemá základní vědomosti o křesťanství, které spolu s antickým světem formovalo evropskou civilizaci. Na náboženskou negramotnost Evropanů dlouhodobě poukazují konzervativní křesťanští myslitelé a Vsěvolod Čaplin, vysoce postavený klerik Ruské pravoslavné církve dokonce prohlásil, že Západ kvůli tomu zanikne: „Odluka světského a církevního je osudovou chybou Západu. Jedná se o monstrózní fenomén, jenž se vyskytl v evropské civilizaci a zničí Západ politicky i morálně.“

Zda se prognóza Čaplina splní, ukáže čas, ale selhání některých křesťanských elit při výuce svých věrných dokládá i zděšená reakce jedné z oslovených Nizozemek: „Samozřejmě že jsem slyšela biblické příběhy, když jsem byla malá. Chodila jsem do křesťanské školy, ale vůbec jsem neměla tušení, že takovéto texty v Bibli jsou.“ 


587587 ( 7. prosince 2015 17:00 )

„Žena ať přijímá poučení mlčky s veškerou podřízeností. Učit ženě nedovoluji. Žena nemá mít moc nad mužem, nýbrž má se nechat vést,“ četli mladíci Nizozemcům „Korán“, který byl ve skutečnosti Nový zákon. ------- Kolik křesťanů DNES považuje ženu dle Bible za podřízenou a kolik muslimů ji považuje DNES za podřízenou dle Koránu???

Zobrazit celou diskusi