Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec vyšetřování: Za smrt 162 lidí v letadle AirAsia může technika i piloti

Autor: zst, ČTK - 
1. prosince 2015
10:15

V prosinci 2014 se nad Indonésií zřítil airbus společnosti AirAsia. Na jeho palubě zahynulo 162 lidí. Podle vyšetřovatelů za havárii může vadný díl letadla. Následovala chybná rozhodnutí pilotů, kteří se na ni snažili zareagovat. Problémy ale měl stroj údajně už dříve. Informovala o tom britská BBC.

Deník The Wall Street Journal napsal, že se jednalo o poruchu elektrického systému letounu, která vedla ke špatné činnosti směrového kormidla. Podle záznamů o údržbě stroje prý k těmto problémům docházelo opakovaně v průběhu několika měsíců před havárií letounu.

Elektrická závada rovněž zavinila, že se vypnul systém autopilota. „Následné kroky posádky vedly k tomu, že se letoun stal neovladatelným,“ konstatoval indonéský národní výbor pro bezpečnost dopravy po téměř ročním vyšetřování.

„Nízkonákladovka“ letěla do Singapuru

Stroj mířící z indonéského města Surabaya do Singapuru spadl za špatného počasí 28. prosince 2014 do moře nedaleko ostrova Borneo. Řídící středisko ztratilo s posádkou kontakt asi 40 minut po startu. Před tím posádka uvedla, že se blíží k nebezpečným bouřkovým mrakům.

Ze záznamů zachovaných v černých skříňkách vyplynulo, že stroj od startu až do zřícení řídil pouze druhý pilot Remi Plesel. Takový postup je prý běžný. Letadlo ale podle vyšetřovatelů před havárií výrazně stoupalo a klesalo. Za zhruba 30 vteřin nabralo dva výškové kilometry, které do třech minut opět ztratilo. Původní hypotézy mluvily o tom, že se pilot zřejmě snažil vyhnout nepříznivému počasí. Vyšetřovatelé teď ale potvrdili také technickou závadu.

Stroj se zřítil do moře, a i když se jeho části podařilo rychle najít, těla všech obětí nikoliv. Záchranáři objevili jen zhruba stovku těl. Některá byla objevena až u ostrova Sulawesi, asi 1000 kilometrů východně od místa neštěstí. Pátrání bylo odvoláno až po třech měsících. Trup letadla zůstává na dně Jávského moře.

ivoadler ( 1. prosince 2015 11:47 )

Kdo ví jak to bylo. Číst o fosforu Ruska je na prd.

Zobrazit celou diskusi