Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bělošský policista 16 kulkami zabil černošského kluka. Chicago je ve varu

Autor: ČTK, mb - 
25. listopadu 2015
08:20

Stovky lidí demonstrovaly v noci v americkém Chicagu kvůli zabití černošského mladíka bělošským policistou. Protesty vypukly poté, co soudce nařídil, aby policie zveřejnila záběry z policejní kamery. Na videu je vidět, jak policista „provrtá“ ležícího mladíka 16 kulkami.

Vedení města tušilo, že zveřejnění videa způsobí protesty, a starosta Rahm Emanuel (55) proto vyzýval k poklidným demonstracím: „Chápu, že lidi video rozčílí a budou chtít protestovat. Rozhořčení je na místě, ale je velmi důležité, aby protesty byly mírumilovné.“

Po zveřejnění videa vyšly do ulic stovky demonstrantů. Ačkoliv byly protesty nejdříve poklidné, později musela policie již zasahovat a došlo i na zatýkání demonstrantů.

K osudovému střetu mezi policistou Jasonem Van Dykem a černošským mladíkem došlo již loni v říjnu, policejní video bylo až do této chvíle neveřejné. Strážce zákona tehdy zabil šestnácti ranami nezletilého černošského mladíka. Policista do sedmnáctiletého Laguana McDonalda pálil i poté, co už ležel bezvládně na zemi.

Podle policejních odborů Van Dyke jednal ze strachu a v sebeobraně. Státní zástupkyně Alvarez ale tvrdí, že zásah byl neoprávněný. Mladík u sebe sice měl nůž, policistu ale nijak neohrožoval, což je zjevné i ze zveřejněného videozáznamu.

V uplynulých letech vedly zásahy bělošských policistů proti často neozbrojeným černochům ve Spojených státech k růstu napětí. K nejsledovanějším případům, které vyvolaly i pouliční nepokoje a demonstrace, patří smrt černochů Michaela Browna ve Fergusonu či Erika Garnera v New Yorku.

akko ( 25. listopadu 2015 20:26 )

"POMAHAT A CHRANIT"...Tady je videt,ze ten JOB nemuze delat kazdy...K tomu je potreba "vzdelanych" a "inteligentnich lidi"...se "specialnim charakterem"...

vi3ol ( 25. listopadu 2015 09:43 )

Zastávám se am. policajtů, ale tady jde o popravu..zasunout další zásobník a za střílet si?..

dumik ( 25. listopadu 2015 09:00 )

je v pořádku, že protestují o běloši, protože to je vražda, kterou chce policie ukrýt. No a od takových expertůse my budeme učit toleranci k jiným a demokracii....

salto ( 25. listopadu 2015 08:42 )

Krutá sebevražda

mnetolicka ( 25. listopadu 2015 08:40 )

Škoda tolika kulek.

Zobrazit celou diskusi