Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Utíkejte, nehrajte mrtvé.“ Bojovníci proti teroru radí, jak přežít

Autor: ČTK, mb - 
19. listopadu 2015
10:34

Utíkejte, seč vám síly stačí, a rozhodně nehrajte mrtvé! Takovou radu dává Británie svým občanům, Národní úřad pro boj s terorismem tímto způsobem reagoval na barbarské útoky v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí.

„Utíkejte, věci nechte na místě. Trvejte na tom, aby ostatní utíkali s vámi,“ stojí v dokumentu vydaném Národním úřadem pro boj s terorismem (NACTSO). „Pokud nemůžete utíkat, schovejte se. To, že vás útočník nevidí, ještě ale neznamená, že jste v bezpečí. Kulky projdou sklem, cihlami, dřevem i železem. Buďte tiše a vypněte si u telefonů hlasitost,“ píše se dále v návodu, co dělat, když se člověk ocitne uprostřed řádění teroristů.

Francie ve strachu

Teroristické útoky ze 13. listopadu hluboce otřásly Francií. Země se doposud nevzpamatovala ze šoku a francouzský parlament bude dnes rozhodovat o prodloužení výjimečného stavu, který prezident François Hollande (61) vyhlásil v  pátek.Nově by měl trvat tři měsíce. Pokračovat bude také vyšetřování atentátů a identifikace mrtvých ze středeční policejní razie na jednom z pařížských předměstí.

Vyhlášení výjimečného stavu umožňuje především provádět policejní razie bez soudního povolení. Do středečního odpoledne jich francouzské bezpečnostní složky v rámci zvláštního režimu provedly už více než 400. Zadržely při nich 60 osob a desítky zbraní. Očekává se, že zákonodárci návrh prodloužení výjimečného stavu rychle podpoří.

Jednou z razií byla i středeční policejní akce na pařížském předměstí Saint-Denis, kde policisté zneškodnili teroristickou buňku a zadrželi osm lidí. Přinejmenším dvě osoby při této operaci zahynuly a experti se dnes budou snažit o jejich identifikaci. Podle některých médií by jedním z mrtvých mohl být údajný organizátor pátečního masakru Abdelhamid Abaaoud, úřady to však zatím nepotvrdily.