Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Íránská raketa je schopna nést jadernou zbraň: Čtyři státy chtějí věc prošetřit

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. října 2015
02:45

Vyšetřit nedávný íránský test nového typu rakety chce nechat čtveřice států. Británie, Francie, Německo a Spojené státy ve středu požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla vůči Íránu "náležité kroky". Test podle nich porušil příslušný zákaz OSN. Informovaly o tom dnes světové agentury.

Podle zprávy pro sankční výbor OSN, kterou čtveřice zmíněných států sestavila, byla raketa středního doletu vypálená 10. října Íránem "v podstatě schopna nést jadernou zbraň". Vypálení rakety je podle nich "vážným porušením" rezoluce Rady bezpečnosti z června 2010. Rezoluce zakazuje Íránu testy s využitím techniky pro balistické rakety.

O úspěšném testu informovalo tento měsíc íránské ministerstvo obrany. Čtveřice států svou zprávu sestavila poté, co na sporný íránský test minulý týden upozornila velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová.

Spojené státy test balistické střely odsoudily. Nechaly se však jasně slyšet, že celá záležitost je "zcela oddělená" od dohody o íránském jaderném programu. Šest států se po letech rozhovorů letos v červenci s Teheránem dohodlo, že pokud Írán zpomalí svůj jaderný program, budou zrušeny protiíránské sankce.

"Žádáme (sankční) výbor, aby za podpory nezávislého expertního panelu OSN tuto záležitost rychle přezkoumal a doporučil náležité kroky," uvedla podle agentury AP Powerová.

Podle diplomatů je možné, že pokud sankční výbor rozhodne, že test byl skutečně v rozporu se zákazem OSN, zařadí na sankční listinu další íránské organizace nebo jednotlivce. Rusko a Čína by se však takový krok mohly pokusit zablokovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi