Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na pobřeží Číny udeřil tajfun Mučike, zabil nejméně 4 lidi

Autor: bru/ČTK - 
4. října 2015
19:47

Desetitisíce lidí musely opustit své domovy kvůli tajfunu Mučike, který dnes dorazil k jihočínskému pobřeží. Tajfun, který provázel vichr o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, zabil nejméně čtyři lidi a v oblasti vyvolal záplavy. Podle agentury Reuters o tom informovala místní média. Mučike, jehož název v korejštině znamená Duha, udeřil na pevninu nedaleko pobřežního města Čan-ťiang v provincii Kuang-tung, uvedla čínská meteorologická služba.

Čínská oficiální tisková agentura Nová Čína informovala, že ještě na moři tajfun zasáhl několik rybářských lodí. Šestnáct námořníků se pohřešuje a jeden přišel o život. Další tři lidi zabilo tornádo ve městě Fo-šan. Osm desítek osob tu utrpělo zranění.

Hlavními oblastmi zasaženými tajfunem jsou ostrovní provincie Chaj-nan, pobřežní provincie Kuang-tung a autonomní oblast Kuang-si. V oblastech byla zrušena řada letů a odřeknuty železniční spoje. Vichr strhával dráty elektrického vedení podél pobřeží a rozsáhlé oblasti se ocitly bez elektrického proudu, vody či telefonního spojení, uvedla Nová Čína.

Národní meteorologický ústav vydal kvůli živlu nejvyšší stupeň výstrahy a upozornil, že na některých místech může ode dneška do pondělka spadnout až 280 milimetrů srážek. Kvůli tajfunu budou pravděpodobně muset změnit svoje plány tisíce lidí, kteří se během probíhajícího týdenního svátku v Číně chystají na cesty. Jenom v pátek na Chaj-nan podle médií odcestovalo 80.000 lidí.

Na Filipínách se poté, co se nad nimi Mučike přehnal, pohřešuje 23 rybářských lodí s více než 120 členy posádky. Jak upozorňuje agentura DPA, rybáři se často při bouřích skrývají na menších ostrovech a vracejí se, až když se živel přežene. Na 30 rybářských lodí, které Mučike zachytil na moři, je podle místních úřadů na cestě z Jihočínského moře.

Mučike je letošní 22. tajfun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi