Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kolumbijská armáda zabila nejhledanějšího drogového bosse Victora Navarra

Kolumbijská armáda zabila nejhledanějšího drogového bosse v zemi. (Ilustrační foto)
Kolumbijská armáda zabila nejhledanějšího drogového bosse v zemi. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
3. října 2015
11:05

Kolumbijská armáda zabila Victora Navarra, označovaného za jednoho nejhledanějších pašeráků drog. V pátek to oznámil prezident Juan Manuel Santos. Nezveřejnil však podrobnosti této operace, ani to, kdy se odehrála.

 Za dopadení Navarra, známého pod přezdívkou "Megateo", vypsaly Spojené státy odměnu ve výši pěti milionů dolarů (přes 121 milionů korun). Agentura AP připomíná, že 39letý Navarro dlouho ovládal region Catatumbo nedaleko hranic s Venezuelou, v němž byl také zabit.

Bylo na něj vydáno celkem 45 různých zatykačů, zejména v souvislosti s přepadením z roku 2006, při němž jeho muži zabili 17 vojáků a agentů tajných služeb, kteří byli vysláni z Bogoty, aby Megatea chytili. Navarro se také prohlašoval za vůdce zbývající frakce Lidového vojska osvobození (EPL), levicové guerilly rozpuštěné před 16 lety.

Navarro údajně zatáhl skupinu do pašování drog, aby si mohli nakupovat zbraně. V jednom rozhovoru, který poskytl loni, popřel, že by byl pašerákem omamných látek, připustil však, že vybíral "daň z kokainu", aby mohl "financovat válku". Podle BBC byl Navarro znám svojí láskou k výstředním šperkům představujícím zbraně a tím, že své mladičké milenky "značkoval" tetováním s podobiznou svého obličeje.

Za své neomalené chování byl přirovnáván k Pablu Escobarovi, kokainovému bossovi, který Kolumbii terorizoval dvě desítky let a kterého policie zabila v roce 1993.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi