Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sesuv půdy v Guatemale: Nejméně 30 mrtvých, stovky pohřešovaných

Autor: ČTK, zst - 
3. října 2015
12:37

Ve čtvrtek v noci místního času se na okraji hlavního města Guatemala City v obci Santa Catarina Pinula kvůli prudkým dešťům zřítil nedaleký kopec Cambray. Bláto a balvany zavalily desítky domů. Podle agentury Reuters pohřešují příbuzní až 600 lidí, záchranáři už vyprostili 30 obětí. Desítky osob převezli lékaři do nemocnic.

Sesuvy půdy v Guatemale zabily nejméně 30 osob a desítky lidí zranily, řekl to mluvčí tamních hasičů. Šéf úřadu pro katastrofy CONRED Alejandro Maldonado již dříve řekl, že se pohřešují stovky osob. Stovky záchranářů stále pracují v terénu a hledají přeživší.

Silné deště strhly ve čtvrtek v noci místního času balvany a bláto na desítky domů v obci nedaleko hlavního města. Neštěstí je jedním z nejhorších sesuvů půdy, které za poslední dobu postihly chudou středoamerickou zemi, napsala agentura Reuters.

Členové rodin zatím pohřešují zhruba 100 osob. Maldonado však uvedl, že pohřešovaných může být až 600. Zástupce starosty řekl, že v oblasti, kde došlo k sesuvům, žije asi 150 rodin.

Mluvčí dobrovolných hasičů agentuře AP řekl, že do nemocnic bylo převezeno 36 zraněných osob. Záchranáři zatím ze sutin vytáhli po více než 15 hodinách hledání jednoho živého muže.

y1xcvbnm ( 3. října 2015 13:28 )

to je opravdové neštěstí, to u nás na D8 sesuv byl prd, věrším neštěštím byla Havránková.

Zobrazit celou diskusi