Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bilance neštěstí v Mekce: Nejméně 107 mrtvých a přes 230 zraněných

Autor: ČTK, bru - 
12. září 2015
08:13

Saúdskoarabský úřad civilní obrany oznámil, že se jeřáb zřítil kvůli silnému větru a dešti. Páteční pád jeřábu ve Velké mešitě v Mekce si tak podle aktuální bilance vyžádal nejméně 107 lidských životů, dalších 238 lidí utrpělo zranění. Doposud úřady udávaly nejméně 87 mrtvých.

Saúdskoarabský úřad civilní obrany uvedl, že vedle 87 mrtvých bylo při neštěstí zraněno 154 osob a jeřáb se zřítil kvůli silnému větru a dešti. Fotografie na sociálních sítích zobrazují muslimské věřící v zakrvácených hábitech, na dalších snímcích jsou vidět trosky části stavby, v níž jeřáb podle všeho při pádu proboural zeď mešity.

Úřady ujistily věřící, že kvůli tragédii nezruší tradiční pouť muslimů do Mekky. "Rozhodně to nenaruší pouť hadždž," řekl AFP nejmenovaný saúdský představitel. Usoudil, že opravy Velké mešity zaberou pravděpodobně jen několik dnů.

Mekka se v těchto dnech připravuje na každoroční velkou pouť hadždž, která má podle islámského lunárního kalendáře začít v týdnu od 21. září a kterou má jednou za život vykonat každý muslim.

Loňské pouti se podle statistik místních úřadů zúčastnily více než dva miliony osob. Úřady už tehdy podle agentury Reuters omezovaly počet přítomných věřících z bezpečnostních důvodů, neboť v místě dlouhodobě probíhají stavební práce zaměřené na zvýšení kapacity mešity.