Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bruselský diktát: Europarlament schválil rozdělení uprchlíků do celé EU

Autor: ČTK, mb - 
10. září 2015
14:59

Minimálně 160 tisíc uprchlíků chce Brusel „rozdělit“ mezi členské státy EU. Běženci si podle návrhů byrokratů dokonce budou moci vybírat, kam by nejraději chtěli. Poslanci Evropského parlamentu dnes ve Štrasburku schválili společné usnesení podporující vytvoření trvalého mechanismu rozmísťování běženců napříč Evropou.

Europoslanci dnešní rezolucí navazují na prohlášení předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera (60) o stavu Evropské unie. Juncker ve středu představil plán přerozdělení uprchlíků, kteří se nyní nacházejí v Řecku, v Itálii a v Maďarsku. Dohromady má být takto v unii rozmístěno 160.000 lidí. Kromě toho však Juncker vyzval k přijetí trvalého mechanismu rozmísťování migrantů.

Dnešní rezoluce, kterou parlament schválil většinou 432 hlasů ku 142, záměry komise vítá. Místo dosavadních ad hoc rozhodnutí je podle poslanců nezbytné zaujmout dlouhodobý přístup k azylové politice a migraci.

Závazný mechanismus

Podstatná část deklarace se týká zacházení s migračními toky, včetně rozlišování mezi žadateli o azyl a ekonomickými migranty. Parlament „vítá iniciativy komise na přemístění a přesídlení“. Poslanci také podporují záměr Evropské komise uvést do praxe trvalý a závazný mechanismus přemisťování běženců v krizových situacích.

Návrh komise, kterou dnes europoslanci podpořili, také počítá s tím, že by si běženec vybíral „svůj“ stát např. podle toho jestli umí jazyk nebo má v zemi příbuzné. Mechanismus má „pokud možno brát v úvahu preference uprchlíků“.

Nová a stará EU

Parlament však také upozornil, že současná situace ukázala „politováníhodný nedostatek solidarity ze strany vlád vůči žadatelům o azyl“. I když europarlament nikoho nejmenoval, není tajemstvím, že v takzvaných starých členských zemích a v unijních institucích sílí rozladění nad postojem východních zemí EU, které se zdráhají přistoupit na Bruselem vyžadované přijetí administrativně přiděleného počtu běženců.

Za všechno může ČR a spol.

Politování pak Evropský parlament vyjádřil nad tím, že „představitelé některých členských států a krajně pravicové strany využívají současnou situaci k podněcování protiimigračních nálad, zatímco z krize obviňují EU“. Komisi a členské státy europarlament vyzval k urychlenému přijetí opatření proti násilí a slovním projevům nenávisti vůči migrantům.