Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropské ministerstvo financí? Chyba, varuje „duchovní otec“ eura Otmar Issing

Autor: mb - 
8. září 2015
19:15

Německý profesor ekonomie Otmar Issing (79), který stál u zrodu eura, varuje před unáhlenými plány na vytvoření evropského „ministerstva financí“. Takový krok by byl podle profesora „nebezpečný a nedemokratický“.

„Politická unie v Evropské unii nemůže být dosažena vynucením. Návrh je špatný a nebezpečný,“ prohlásil profesor Issing. Návrh vytvořit jednotný úřad napříč eurozónou zazněl přímo uprostřed řecké krize v červnu.

V tzv. zprávě pěti předsedů (šéfové Evropské komise, Evropské rady, Evropského parlamentu, Euroskupiny a Evropské centrální banky, pozn. red.) se mluví o vytvoření nového orgánu EU, který by získal velké pravomoce ve státech eurozóny a mohl by výrazně ovlivňovat fiskální politiku jednotlivých států.

Návrh oživil před pár dny francouzský ministr pro ekonomii a průmysl Emmanuel Macron (37): „Eurozóna potřebuje nové instituce, v jejichž prospěch by se národní vlády vzdaly části své suverenity: potřebuje silnou evropskou ekonomickou vládu, která bude mít svůj vlastní rozpočet.“ Kritici návrh okamžitě označili za panevropské ministerstvo financí.

Nedemokratický návrh?

Zpráva pěti předsedů mluví o tom, že instituce vznikne na „spravedlivém a demokratickém základu“. Otmar Issing však nesouhlasí. Podle profesora by došlo k demokratickému deficitu kvůli tomu, že úředníci EU nejsou na rozdíl od politiků v jednotlivých zemích voleni ve volbách. „V takovém případě by pak bylo těžké mluvit o demokratickém rozhodnutí,“ říká Otmar Issing.

Evropské spojené státy

Profesor Issing rozhodně není protievropsky naladěný, ba naopak – myšlenku „Spojených států evropských“ v principu podporuje, ale varuje před unáhlenými rozhodnutími. „Takovýto návrh by musela schválit národní referenda napříč Evropou. Šance na jeho schválení v současném politickém klimatu se blíží nule,“ domnívá se Otmar Issing.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi