Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekingem prošla největší vojenská přehlídka v dějinách. Přihlíželo na dvacet hlav států včetně Zemana

Autor: ČTK - 
3. září 2015
06:59

Sedmdesáti salvami z děl, vztyčením vlajky a hymnou začaly dnes na pekingském náměstí Nebeského klidu oficiální oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Asii. Největší vojenské přehlídce v dějinách Číny, která se u této příležitosti koná, přihlíží kromě současného a bývalých prezidentů země i více než dvacet zahraničních hlav států a vlád, včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Vojenská přehlídka se u příležitosti oslav konce druhé světové války koná v Číně vůbec poprvé. Dosud vojáci Pekingem pochodovali většinou v den výročí založení Čínské lidové republiky 1. října 1949.

Během akce na připomínku kapitulace Japonska před sedmdesáti lety přejde náměstí Nebeského klidu 12 000 vojáků, projede jím 500 tanků a nad hlavami zhruba 40 000 přihlížejících z řad veteránů i běžných obyvatel Číny proletí 200 bojových letadel.

Mezi více než dvacítkou přítomných hlav států a vlád je kromě českého prezidenta Zemana také například ruský prezident Vladimir Putin, jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje či generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun.

ruudazvostravy ( 3. září 2015 10:25 )

 Tadle Čajna eště nakonec vitře válečnejm štváčům pr*del.Amy go hóme,hómoklády.

antoninwertheim ( 3. září 2015 09:29 )

MILOŠ ZEMAN JE KABRNAK DOBŘE ŽE LETĚL DO ČÍNY

Zobrazit celou diskusi