Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Historik o nacistickém pokladu v podzemí: Kvůli vlaku se umíralo a dodnes si někteří nepřejí jeho objevení

Autor: lm - 
1. září 2015
06:16

Je téměř jisté, že u polského městečka Valbřich (Wałbrzych) se v podzemí nachází dlouho ztracený a záhadný vlak s nacistickým pokladem. Jeho existenci obestírají tajemství, která přiblížil polský historik Tadeusz Slowikowski (85).

Tadeusz Slowikowski po vlaku pátral od padesátých let, kdy mu o něm řekl jistý Němec na smrtelné posteli. Polský historik britskému portálu MailOnline sdělil, že jeho existenci obestírá tajemství. Kvůli vlaku se umíralo a dodnes ho prý chrání tajemné osoby.

Záhadný vlak zmizel z povrchu zemského před 70 lety spolu s pádem třetí říše. Ještě než nacisté z Polska odešli, postarali se o to, aby ho nikdo jen tak nenalezl. Kousek nad tunelem se tyčil dům, ve kterém žila polská rodina a ze kterého bylo vidět na trať vedoucí pod zem. 5. května 1945 někdo celou rodinu vystřílel a dům srovnal se zemí. Tři dny nato osvobodili město Sověti. „Ten, kdo je zabil, zřejmě nechtěl, aby někomu řekli o tom, co viděli,“ vysvětlil historik s tím, že osud rodiny zpečetili nejspíš sami nacisté.

O tunelu se dozvěděl i německý železničář, který v Polsku pracoval. „Viděl, že do tunelu vedou dvě tratě. Krátce poté byl tunel zablokován,“ popsal Slowikowski. Němec o tom ale nikdy nemluvil, protože se bál, že ho stihne stejný osud jako polskou rodinu. Polskému historikovi tajemství vyjevil na smrtelné posteli v padesátých letech jako projev vděčnosti za to, že ho zachránil před dvěma muži, kteří ho napadli. Slowikowski se od té doby začal o osud tajemného vlaku intenzivně zajímat.

V roce 2003 začal polský historik s požehnáním úřadů prozkoumávat trať z Varšavy do Valbřichu. I po tak dlouhé době se ale našli lidé, kteří chtěli nalezení vlaku zabránit. „Jen co jsme začali, přišli tři muži v civilním oblečení a vyhrožovali nám, abychom přestali. Nevěděl jsem, co jsou zač, ale měl jsem podezření,“ uvedl. MailOnline uvedl, že se s tímto zastrašováním setkali i další hledači bájného pokladu, kteří si ale nepřáli být jmenováni. „Krátce poté byl můj pes otráven. Někdo mi vylomil dveře a napíchli mi telefony. To jsou klasické kroky tajných složek, když vás chtějí zastrašit,“ doplnil Slowikowski s tím, že jeho hovory jsou prý monitorovány dodnes.

Historik ví, kdo poklad objevil

V polovině srpna byly úřady ve Valbřichu oficiálně vyrozuměny, že dva muži, Polák a Němec, nalezli pod městem vlak, který zmizel na jaře roku 1945. Slowikowski ví, kdo záhadní muži jsou. „Přišli ke mně před dvěma týdny. Omluvili se za to, že úřadům odhalili tajnou lokaci vlaku bez toho, aby to se mnou probrali. Ale mně je to jedno. Po té spoustě času, který jsem tomu věnoval, jsem rád, že bude jeho umístění konečně odhaleno,“ přiznal historik. Jejich identitu prý ale neprozradí.

Ve vlaku by nejspíš mohlo být zlato zabavené Židům za druhé světové války, někteří se ale domnívají, že nacisté do vlaku naložili rozebranou jantarovou komnatu, kterou ukradli z Kateřinského paláce v Rusku. Poklady měly dojet do Valbřichu, ale nikdy se tak prý nestalo. Podle jedné z verzí souprava vjela do tunelu vykopaného mezi jednou valbřišskou čtvrtí a zámkem Ksionž ležícím na severozápadním předměstí města.

Dosud není jasné, co vlak vezl, ale s velkou pravděpodobností může být zaminován. Situace tedy vyžaduje odborníky a obezřetný postup.

lipno ( 1. září 2015 13:02 )

V originále se psalo o 300 tunách! Líbo, Líbo

ivoadler ( 1. září 2015 11:29 )

Kecáš, Pavle. Já jsem měl v ruce údajně 1 kg zlata. Je to krychlička zhruba 5x5x5 cm. Že by se tuna zlata vešla do krychle o hraně 37 cm, o tom silně pochybuji. Ale to není podstatné. Celá ta akce je silně pochybná a spíš se mi zdá, že Polsko potřebuje povzbudit naděje ve svou ekonomiku. Ostatně 300 kg zlata není z národohospodářského hlediska nic závratného.

kiwi65 ( 1. září 2015 10:57 )

 Já jsem jen zvědavej co z toho vyleze?Že by do toho nikdo 70 let nešťoural je podezřelý a že by o takový senzaci nepronikla nikam žádná zpráva je móóc divný....

dfghjk ( 1. září 2015 09:44 )

Píč ovina. Ale pro blesk dobrý.

lipno ( 1. září 2015 09:24 )

Kdyby to byla naše vláda, tak už zlato vyměnila s Američany za jesiv¨ch bezcenné dluhopisy

Zobrazit celou diskusi