Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odsouzený Krejčíř píše z vězení: České tajné služby za mě zaplatily miliony

Autor: ČTK, mb - 
24. srpna 2015
16:00

Radovana Krejčíře (46) v pondělí soud v Johannesburgu uznal vinným z držení drog, únosu a pokusu o vraždu. Blesk získal dokument, ve kterém Krejčíř tvrdí, že je obětí spiknutí. Za nitky prý tahá soukromý detektiv Peter O'Sullivan, kterému česká rozvědka v roce 2010 údajně zaplatila 500 tisíc eur (zhruba 13,5 milionu korun), aby Krejčíře dostal zpátky do ČR. Podnikatel prý dokonce získal nahrávku tajné schůzky.

V Česku měl Radovan Krejčíř problémy se zákonem, ale smůla se Krejčířovi lepí na paty i v JAR. Vše prý začalo v roce 2009.

„Tehdy mě Paul O'Sullivan kontaktoval přes prostředníka a chtěl po mně 300 tisíc randů (zhruba půl milionu korun) za to, že mi zařídí azyl v Jihoafrické republice, píše Krejčíř v dokumentu, který má 85 bodů a v němž podnikatel podrobně popisuje údajné vazby mezi policisty v JAR i roli české rozvědky v této kauze.

„Nabídku jsem vehementně odmítl dávajíc najevo pohrdání, které si takováto aktivita zaslouží. Rozladěný O'Sullivan mi pak vyhrožoval, že toho budu litovat a že mě od nynějška bude pronásledovat,“ dodává.

Miliony za Krejčíře

Radovana Krejčíře prý chtěla ČR tak moc zpátky, že daňoví poplatníci zaplatili skoro 15 milionů korun za jeho deportaci zpět do země.

„V roce 2010 jsem obdržel kopii nahrávky, na které se O'Sullivan dohodl s ÚZSI, že za 500 tisíc euro (zhruba 13,5 milionu Kč) zařídí mou deportaci zpět do ČR a spustí diskreditační kampaň v médiích, na veřejnosti, mezi politiky i v řadách policie,“ tvrdí Krejčíř.

Není ovšem jasné, zdali se jednalo o audio či video nahrávku a jestli ji má český podnikatel stále k dispozici. ÚZSI je zkratka pro Úřad pro zahraniční styky a informace. Nenápadný název mate, jedná se o zahraniční rozvědku ČR, kde pracují nejlepší bezpečnostní agenti. Blesk ÚZSI oslovil, ale úřad odmítl informaci o milionech za Krejčíře jakkoliv komentovat. „Dovolte mi, abych Vám sdělil, že Úřad pro zahraniční styky a informace nebude obsah zaslané zprávy komentovat, resp. na Váš dotaz jakkoli konkrétně reagovat,“ odpověděl vedoucí kanceláře ředitele Jaroslav Hrbek. Zda tedy opravdu čeští daňoví poplatníci vyhodili do prázdna miliony za Krejčíře, zůstává nejasné.

Drahý, ale chudý Krejčíř

Jestli je pravda to, co Krejčíř tvrdí, tak kromě českých občanů stál český podnikatel další miliony i občany JAR.

„V roce 2012 se spřáhl O'Sullivan s Johanem van Loggenbergem ze SARS (daňový úřad Jihoafrické republiky, pozn. red.). SARS stálo mé vyšetřování 15 milionů randů (zhruba 27 milionů Kč) a je to poprvé v historii země, kdy úřad utratil tolik peněz za vyšetřování cizího státního příslušníka,“ pochlubil se Krejčíř.

Ačkoliv Krejčíř údajně stál miliony daňové poplatníky v Česku i JAR, sám byl prý donucen třít bídu s nouzí. „V roce 2013 mi zmrazili majetek a já byl plně závislý na finanční podpoře mé maminky,“ postěžoval si v dokumentu podnikatel.

Obama a nájemné vraždy

Radovan Krejčíř však odhaluje v dokumentu i další „bombu“. Soukromý detektiv Paul O'Sullivan, který Krejčíře údajně pronásleduje, prý neváhal přijít s historkou, která staví českého podnikatele doslova do centra mezinárodního dění – a samozřejmě ve špatném světle.

„Měl jsem si najmout nájemného vraha Anastasiose Vlachakise (Tasso), aby zabil několik lidí v ČR v době, kdy tu byl prezident Obama. Není to pravda. Tasso po příjezdu do JAR ihned oznámil na policii, že ho O'Sullivan nutil k falešnému přísežnému prohlášení a za účast v konspiraci proti mé osobě mu slíbil značný finanční obnos, který ovšem nikdy nebyl vyplacen,“ prozrazuje Krejčíř.

Krejčíř miluje zákon

Dokument český podnikatel zakončuje vzletnými slovy o důležitosti zákonů a respektování práva: „Ústava JAR je základní kámen právního systému země. Určuje práva a povinnosti občanů… Zákon v JAR platí pro všechny a stejně tak žádná osoba nemůže být zbavena svých zákonných práv.“

Radovan Krejčíř byl dle svých slov po zatčení mučen a samotný Paul O'Sullivan se údajně nyní nachází v ČR, kde má přesvědčit Miloše Potisku (bývalá pravá ruka Krejčíře, pozn. red.), aby svědčil proti českému podnikateli.

Případ Radovana Krejčíře v datech

Červenec 2002 – Policie zatkla Krejčíře v souvislosti s vyšetřováním půlmiliardového celního dluhu jihlavského obchodníka s pohonnými hmotami M5.

Září 2003 – Krejčíř byl obviněn z podílu na vytunelování společnosti Technology Leasing.

18. června 2005 – Krejčíř utekl policii při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy. Policie jej předtím obvinila z toho, že se pokusil pomocí fiktivních pohledávek vyvést peníze ze státní společnosti Čepro, a z přípravy vraždy celníka.

23. června 2005 – Na Krejčíře byl vydán mezinárodní zatykač.

21. dubna 2007 – Krejčíře zatkla na letišti v Johannesburgu jihoafrická policie. Podnikatel do země přicestoval ze Seychel pod falešnou identitou.

8. května 2014 – V Johannesburgu začal soud s Krejčířem a dalšími pěti osobami. Byl obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu bratra drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel pervitin a i s drogou zmizel.

13. června 2014 – Soud v JAR začal řešit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů, Krejčíř ho ale podle obžaloby nechal zabít.

6. února 2015 – Krejčíř a dva další muži si v JAR vyslechli obžalobu z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.

13. dubna 2015 – V JAR začal soudní proces s Krejčířem a dalšími sedmi lidmi, obžalovanými z přípravy vražd soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby.

24. srpna 2015 – Soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o držení drog. Pro Krejčíře je to první odsouzení v JAR. Krejčíř v minulosti vinu odmítl.

aaobcanka ( 25. srpna 2015 05:44 )

Ať si tam toho tzv. vraždícího gaunera nechají, když nám ho nevydali obratem, hlupáci JAR !

frantacizek ( 24. srpna 2015 18:28 )

 tomuhle kriminálkovi mohou věřit snad jen česká mediální bulvární hovada

frantazloun ( 24. srpna 2015 18:18 )

 To jsou ale darebáci, ti rozvědčíci z ÚZSI!

horak47 ( 24. srpna 2015 17:20 )

 Pan Krejčíř b měl žalovat Českou polici že ho nechala odejít z jeho vily,kdyby byl doma byl by již z vězení venku, a vysmátý.Kdopak se ho u nás tak bál, že ho tolik policistů nechalo odejít?

milosuvadvokat ( 24. srpna 2015 17:18 )

miloš potisk?!!

Zobrazit celou diskusi