Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

90 tisíc vojáků prý chystá útok na Ukrajině. Známe názor českých expertů

Autor: ČTK, mb - 
21. srpna 2015
19:30

Na východě Ukrajiny se Kyjev chystá k masivnímu útoku na pozice separatistů. Tvrdí to aspoň ozbrojenci, kteří prý informaci získali přímo z generálního štábu ukrajinské armády. Rebely z Doněcku a Luhansku má rozdrtit armáda o síle 90 tisíc mužů. Americký akademik navíc varuje, že následně hrozí konflikt USA a Ruska. Blesk.cz přináší detailní pohled dvou českých bezpečnostních expertů.

90 tisíc mužů, 450 tanků, pět raketových komplexů Točka-U a 20 raketometů prý čeká jen na pokyn k útoku na pozice separatistů. Kyjev má údajně v plánu vrazit klín mezi takzvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a rozdrtit veškerý odpor až k hranicím Ruska. Informaci prý získali od svého zdroje přímo z ukrajinského generálního štábu.

„Zároveň má dojít k útoku ze severu a jihu ve směru na Ilovajsk a obklíčit tak Doněck,“ tvrdí mluvčí „ministerstva obrany“ Doněcké lidové republiky Eduard Basurin (49).

Kyjev nemá proti separatistům šanci, tvrdí profesor z USA

Poněkud alarmující zprávu ovšem přinesl server Sputnik, který je vnímám mediálními experty jako hlásná trouba Kremlu. Podle amerického akademika, který se zabývá Ruskem, případná ofenziva Ukrajiny bude znamenat porážku Kyjeva a přinutí USA, aby zasáhly do konfliktu.

„Pokud se Kyjev rozhodne pro ofenzivu, bude to znamenat jeho drtivou porážku nebo totální zničení armády. Proti separatistům, kteří brání svou zemi a mají podporu obyvatelstva, Kyjev nebude mít šanci,“ domnívá se profesor Stephen F. Cohen (76) z Princeton univerzity a zároveň varuje: „Pak by USA a NATO musely reagovat a měli bychom de facto válku s Ruskem. A to by znamenalo válku dvou národů, které mají jaderné zbraně… To je prostě katastrofický scénář.“

Na útok se chystají separatisté, obrací Kyjev

I Kyjev mluví o ofenzivě, ale tvrdí, že jsou to separatisté, kdo se chystá k útoku. Ukrajinská tajná služba SBU varovala, že separatisté chystají ofenzivu na pondělní oslavy ukrajinské nezávislosti.

Kvůli stupňování konfliktu je na pondělí svolána do Berlína schůzka prezidentů Francie a Ukrajiny Françoise Hollandea (61) a Petra Porošenka (49) s německou kancléřkou Angelou Merkel (61).

Blesk se zeptal bezpečnostních expertů, nakolik pravděpodobný je scénář, před kterým varuje profesor Cohen.

Tomáš Pojar Tomáš Pojar | mzv.cz

Tomáš Pojar:

„Tak za prvé, Rusko už na Ukrajině je a vojensky se tam angažuje. Na druhou stranu neočekávám, že by se USA vojensky angažovaly na území Ukrajiny, a zvláště dokud je v úřadu prezident Obama. V dohledné době nepokládám za pravděpodobnou možnost globálního konfliktu. Může ovšem ale dojít k eskalaci a zvýšení napětí mezi rusko-americkými vztahy, pokud dojde k vyhrocení situace na Ukrajině.“

Šulc Šulc | ČTK

František Šulc:

„Na okraj, není překvapivé, že slova velkého kritika Západu a jeho role na Ukrajině Stephena Cohena se bez hlubší analýzy objevila na Kremlem placeném propagandistickém webu Sputnik International. Slouží tam jen jako ospravedlnění ruské imperiální politiky. Co se samotných Cohenových slov, pronesených původně v rozhovoru pro The Nation, týče, je nutné si to poslechnout celé, protože ani on neříká, že je vysoká pravděpodobnost, že by se střetla americká a ruská vojska. Vystavuje komplikovanou konstrukci „co by, kdyby“ o tom, že Ukrajinci zaútočí na rebely, že rebelové zlikvidují ukrajinskou armádu, na Vladimira Putina bude vyvinut tlak, aby poslal armádu na Ukrajinu, což učiní a pak nebudou mít NATO a USA jinou možnost, než tam poslat armádu také. Myslím, že je tam příliš „kdyby“ na to, aby se tato konstrukce dala brát vážně. Například, pokud bude zlikvidovaná ukrajinská armáda a rebelové zvítězí, proč by tam Putin posílal armádu?“

dumik ( 21. srpna 2015 20:23 )

samozřejmě, že se Kyjev chytá na separatisty, proč by jinak měl na území neupřesněné množství amerických školitelů.... pokud i by se mu podařilo separatisty porazit, měl by na tom území dlouholetou partyzánskou válku. a Sputnik je tendenční? a naše zpravodajství ne - to snad je sranda. Amíci nemají v Evropě co pohledávat.

dzelo ( 21. srpna 2015 19:51 )

A co má společné USA a jeho pohunek NATO s Ukrajinou? Nic jde o dobyvačné plány západu s pomocí zaprodanců a fašistů ve vládě Ukrajiny. Rusko chrání jen občany ruské národnosti kteří jsou na Ukrajině terorizováni fašisty a banderovci za podpory loutkové vlády na Ukrajině.Nebo si snad někdo myslí že poslanci kteří museli hlasovat pod hlavněmi samopalů hlasovali dobrovolně pro tu nynější sebranku která Ukrajině vládne? Věřím že Rusko by se nezaleklo a na Ukrajině konečně udělalo pořádek!

Zobrazit celou diskusi