Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nejdřív výbuch, teď kyanid. V Číně je smrtící jed až 356krát nad limitem

Číňané zmapovali místo zkázy pomocí dronů
Číňané zmapovali místo zkázy pomocí dronů  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
20. srpna 2015
15:04

Až 356krát překročené nejvyšší povolené limity smrtícího kyanidu jsou hlášeny z okolí východočínského přístavu Tchien-ťin. V přístavu 12. srpna vybuchl sklad s 2500 tunami nebezpečných látek. Zemřelo minimálně 114 lidí, desítky osob jsou dosud pohřešovány.

Podle čínských úřadů přesahují hodnoty jedovatého kyanidu ve vodách v okolí čínského přístavu Tchien-ťin 277krát přijatelnou úroveň. CNN informovala dokonce ještě o vyšších koncentracích. „Kyanid byl detekován na osmi monitorovacích místech uvnitř bezpečnostní zóny. Na jednom místě jsme zaznamenali překročení limitů 356krát,“ tvrdí CNN.

Po prozkoumání vzorků vody místní úřady vydaly zprávu, z níž vyplývá, že kyanid unikl do řeky, do moře i odpadních vod. Jeden ze vzorků obsahoval hodnoty kyanidu 277krát převyšující přijatelnou úroveň. Místní hygienický úřad ale trvá na tom, že pitná voda v přístavu je v pořádku.

Budou padat hlavy

Tchien-ťin je desátý největší průmyslový přístav světa a po nehodě se tamní úřady začaly zabývat bezpečnostními opatřeními. V prostorách bylo v rozporu s čínskými předpisy uskladněno kromě jiného 700 tun vysoce toxického kyanidu sodného.

Deník China Daily ve čtvrtek napsal, že úřady rozhodly přesunout chemické provozy do průmyslové zóny Nan-kang vzdálené 25 kilometrů od současného skladu.

Čínská vláda slíbila, že viníci tragédie, při níž zemřelo minimálně 114 lidí, budou potrestáni. Ve sdělovacích prostředcích se za hlavního viníka označuje společnost Žuej-chaj, které patří chemické sklady. Podle médií využívá její vedení svých známostí k obcházení protipožárních a ekologických předpisů.



Vyšetřovatelé zjistili, že ve skladu bylo 2500 tun 40 nebezpečných látek, z nichž některé byly hořlavé, další jedovaté a jiné výbušné. Místo s takto nebezpečným materiálem je přitom v blízkosti nádraží a obytných domů, což čínské předpisy nedovolují.

Stovky obyvatel blízkých domů nyní žádají, aby je vláda odškodnila nebo odkoupila zničené byty. Náměstek starosty Tchien-ťinu řekl, že některé domy budou zbořeny, jiné opraveny a další odkoupeny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi