Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Žena v českém BMW vykoupila obchod pro chudé: Je to svobodná matka, brání ji samaritáni

Žena v luxusním BMW s českou poznávací značkou nakupovala v obchodě pro chudé.
Žena v luxusním BMW s českou poznávací značkou nakupovala v obchodě pro chudé.  (Autor: Reprofoto Krone.at)
Autor: lm - 
18. srpna 2015
20:22

Když rakouský bulvár zveřejnil snímky ženy, která si do obchodu pro chudé přijela pro potraviny v luxusním BMW, veřejnost byla pobouřena. Samaritáni ji ale brání. Podle nich jde o svobodnou matku, která si auto půjčila od známého.

Snímky zveřejnil rakouský bulvární server Krone.at. Ten se pozastavil nad tím, že mladá žena s dítětem si přijela nakoupit do vídeňského samaritánského obchodu pro nejchudší a nákup si naložila do luxusního vozu BMW X5, které má hodnotu minimálně milion a půl korun. Na autě byla česká státní poznávací značka.

Samaritáni ženu identifikovali a brání ji. „S dotyčnou ženou jsme právě mluvili. Je to svobodná matka a nákupní průkaz dostala právem. Auto si půjčila od svého známého, protože po operaci nemůže zvedat těžké věci. Kvůli mediálnímu poprasku nabídla, že průkaz vrátí. Srdečně ji zveme, aby i nadále zůstala naší zákaznicí,“ píše výkonný ředitel Bernhard Lehner v prohlášení, které samaritáni zveřejnili na svých webových stránkách.

Samaritánské obchody jsou určené nízkopříjmovým vrstvám obyvatelstva. Lidé si tu mohou nakoupit věci pro každodenní potřebu výrazně levněji než v normálních obchodech. Aby tak mohli učinit, musí doložit celoroční příjem, za což dostanou nákupní kartu. Měsíčně nesmí jejich příjem přesáhnout 900 eur (cca 24 tisíc korun), pokud mají dítě, pak se limit o přibližně sedm tisíc korun zvyšuje. V současné době tuto službu využívá asi deset tisíc Rakušanů.

Najdou se ale samozřejmě i tací, kteří tohoto sociálního systému zneužívají. Podle deníku Kroner Zeitung nejsou takové případy nic ojedinělého. Často se totiž stává, že někteří žijí v luxusu, ale vykazují malé příjmy, aby dosáhli na různé výhody. Stává se také, že v takových obchodech lidé nakupují levně zboží a následně ho draze přeprodávají.

ars123ars ( 19. srpna 2015 22:40 )

zkuste si predstavit,ze zena s ditetem skutecne je nemajetna a prijeli k ni na navstevu kamarad s pritelkyni,kteri se chteli ve Vidni porozhlednout a byli kousek od obchodu,ke kteremu ma nakupni kartu a nabidli se,ze ji to na tech par metru pujci,protoze oni do toh obchodu nemohou.Tak te nabidky vyuzila i se svoji dcerou v dobre vire,ze je to pujcene auto. pak se kolem ni strhlo tolik povyku,ze se z toho zhroutila a ted je v peci lekaru. mimochodem drahe obleceni vypada jinak sama chodim na blesaky,ktere jsou narvany takovymto zbozim a jeji kabelka nova na takovem blesaku(neoriginal) stoji 25,- jinak vsem,kteri o teto zene pisi s podobnym minenim mnohokrat dekuji zavist je tak hrozna,ze je mi z toho hrozne

popocatepetl ( 19. srpna 2015 00:18 )

Bože, to je matlanice. Kdyby Rakušané nejezdili "coát si břicha" do příhraničí, pár lidí tam přijde o práci, protože zrovna víkendové zájezdy Rakušanů do cukráren v jižních Čechách a na jižní Moravě spoustu tamních obchůdků drží nad vodou. Tohle je ale úplně jiný případ: obchod, ve kterém ceny zboží dotují dárci. Dotují je jen pro lidi, kteřá jsou na tom sociálně špatně. Nebývají to dárci z řad průmyslníků, bankéřů, rentiérů. Nejčastěji to jsou normální lidé, normální zaměstnanci, často i penzisté, kteří maji pravidelný příjem a je jim líto těch, kdo berou méně než oni. Snadno si můžete představit, kolik z nich teď zvažuje, jestli ještě i příští měsíc pošlou peníze na zákaznice s autem třikrát dražším, než mají sami.

popocatepetl ( 19. srpna 2015 00:08 )

Zboží v tom obchodě dotují dárci a nakupovat tam mohou jen ti, kdo doloží nízký příjem. Pokud by dárcům vadilo, že někdo jejich charitu zneužívá, mají na to plné právo. 

pepan11111 ( 18. srpna 2015 23:45 )

I kdyby to auto bylo její , no a co. Kdyby kupovala drahé věci , tak na takové auto neměla a přijela by stopem. Všichni jí nadávají a přitom závidí a určitě nejsou jiní. Každý chce ušetřit

popocatepetl ( 18. srpna 2015 23:36 )

Dovedete si představit známého, který chudeře půjčí BMW X5, aby si zajela na nákup? Kdyby se vybourala, z čeho by to uhradila? Prostě svobodná matka žijící ve společné domácnosti s přítelem, který vlasní BMW.

Zobrazit celou diskusi