Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Květinářka Eva si objednala vraždu manžela, vyfasovala za to 9 let v base

Autor: ČTK, shp - 
13. srpna 2015
19:49

Objednala si vraždu zámožného manžela, ale kamarád, který měl zabíjet, ji nakonec udal policii. Slovenský soud nyní uznal Češku Evu Z. vinnou z objednávky vraždy slovenského manžela a vyměřil jí za to devět let vězení. Obžalovaná se vůči verdiktu na místě odvolala, případ tak projedná nejvyšší soud.

Eva si podle prokuratury objednala vraždu manžela v lednu minulého roku, jen dva měsíce po sňatku s profesionálním vojákem, s nímž žila ve vesnici Chocholná-Velčice na západním Slovensku. Motivem vraždy prý byla snaha získat manželův majetek.

Korunním svědkem v procesu se stal muž, kterého si žena podle obžaloby najala na vraždu svého manžela Ľudovíta. Svědek, který se obrátil na policii, dříve uvedl, že Eva mu za vraždu slíbila odměnu 50 000 eur (1,35 milionu korun). Původně prý žádala, aby jejího manžele zastřelil, později požadovala jeho uškrcení. Podle soudu obžalovaná korunnímu svědkovi ukázala jejich bydliště, kde mělo dojít k vraždě.

Když korunní svědek začal spolupracovat s policií, kriminalisté dokonce vraždu manžela Evy v jejich rodinném domu zinscenovali. Fingovaná vražda vojáka Turcsányiho, který v případu rovněž pomáhal policii, měla pomoci usvědčit objednavatelku vraždy.

Po fingovaném usmrcení Turcsányiho byla žena zadržena a soud ji poslal do vazby. Z ní byla loni v létě propuštěna kvůli vysokému stadiu těhotenství, potomka podle slovenských médií čekala se svým novým přítelem.

Eva vinu popírala, odmítla rovněž uzavřít dohodu o vině a trestu, díky které by výměnou za doznání mohla dostat mírnější trest. Obžalovaná tvrdila, že korunní svědek v procesu se jí chtěl pomstít za to, že mu odmítla půjčit peníze.

Češka stanula před Specializovaným trestním soudem, který na Slovensku projednává nejzávažnější trestné činy a sídlí ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Vůči verdiktu se odvolala. "S rozsudkem nesouhlasím. Buď to necháme na nejvyšší soud, nebo to skončí u mezinárodního soudu," řekla novinářům Eva, která zpochybnila důkazy obžaloby. Podle ní žádný důkaz nepotvrdil informace o vraždě a údajné odměně 50 000 eur.

Prokurátor navrhoval soudu, aby obžalovanou poslal do vězení na deset let. Souzené původně hrozilo doživotí. Navrhovaný mírnější trest prokurátor odůvodnil kromě jiného tím, že šlo o přípravu trestného činu, jenž nebyl dokonán. Prokurátor vyjádřil spokojenost s odsuzujícím rozsudkem, ponechal si ale lhůtu na odvolání.

dendis1612 ( 14. srpna 2015 06:01 )

Trochu divný článek. Na Markíze i Joj říkal soudce, že ona živila domácnost, jeho a on vydělával mnohem míň než ona. Myslím, ze kdyby byla vinná, byla by nanejvýš spokojená s takovým snížením trestu. A navíc ty rozpory, které uváděly v TV na těchto stanicích jdou opravdu velké.

frantacizek ( 13. srpna 2015 22:31 )

ta česká kurviska bychom neměli vyvážet. Taková Aranka Erbová je na očích a pod dozorem a je to bez světové ostudy.

Zobrazit celou diskusi