Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Polsku mají nového prezidenta: Konzervativní Andrzej Duda znervózňuje Evropu

Autor: ČTK, mb - 
6. srpna 2015
12:35

V Polsku dnes složil nový prezident země Andrzej Duda (43) přísahu a oficiálně se tak ujal úřadu, ve funkci nahradil Bronislawa Komorowského (63). Analytici očekávají na domácí politické scéně třenice mezi vládou a novým prezidentem, z Dudy není nadšená ani Evropa.

„Drazí krajané, cítím velké emoce. Děkuji mnohokrát. Děkuji, že stojíte za mnou a podporujete mě,“ prohlásil Duda po složení přísahy v parlamentu. Jako kandidát konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) neopomenul poděkovat tragicky zesnulému prezidentu a bratru šéfa strany Lechu Kaczyńskému, který stál u začátku Dudovy politické kariéry a zahynul v roce 2010 při havárii polského vládního letadla na západě Ruska.

Nacionalistický prezident?

A právě fakt, že Duda je kandidátem konzervativní strany Právo a spravedlnost, vzbuzuje zvláště v Berlíně nervozitu. „Duda je typickým reprezentantem politiky bratrů Kaczynských. Ti se velmi často vymezovali proti Evropě a používali nacionalistickou rétoriku. Duda proto vzbuzuje nejistotu,“ prozradil německý poslanec Manfred Weber z Evropské lidové strany, největší frakce v europarlamentu.

Konzervativní revoluce

Strana Právo a spravedlnost také zastává naprosto jiné hodnoty než je současný trend v Evropě. Neodmítá trest smrti, vymezuje se proti homosexuálním svazkům a potratům. Polsko je stále relativně religiózní země, ihned po přísaze se politici odebrali na slavnostní mši. Nový prezident však na mše chodí pravidelně, nedávno se „proslavil“ tím, že když spadla hostie během mše na zem, okamžitě přiskočil a přinesl ji zbožně ke knězi. Katolíci totiž věří, že při mši dochází k proměnění chleba a vína na Tělo a Krev Kristovu.

Český Zeman

Jak se budou vyvíjet vztahy s Evropou ukáže čas, ale na domácí scéně to již začalo skřípat. Předseda Evropské rady a polský expremiér Donald Tusk (58) nepřišel na inauguraci. „Donald Tusk nepřišel na inauguraci, protože nebyl pozván prezidentem Dudou,“ sdělil stroze médiím tiskový odbor předsedy Evropské rady.

Politologové navíc očekávají, že doposud hladká spolupráce prezidenta a vlády končí, situace tak může připomínat realitu české politky a „přetahovanou“  prezidenta Zemana (70) s premiérem Sobotkou(43).

Ačkoliv většinu pravomocí má pevně v rukou premiérka Ewa Kopacz (58), prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, ovlivňuje zahraniční politiku a též může navrhnout právo veta v parlamentu. Duda se mnohokrát vyslovil pro vyzbrojení kyjevské vlády, jednotky NATO v Polsku a tvrdší postup vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi. Andrzej Duda vyhrál prezidentské volby hlavně díky tomu, že voličům slíbil snížení věku pro odchod do důchodu, příspěvky rodinám s dětmi a optimalizaci daňového systému.

dumik ( 6. srpna 2015 13:41 )

učitelka historie připomíná, tehdy tam měli Pilsudského, podobnou sortu jak ten si rozuměl s Hitlerem při anexi části našeho pohraničí...Poláci se stali zase nebezpečnými

Zobrazit celou diskusi