Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Město duchů: Snímky ze zakázané zóny odhalují hrůzy v okolí Černobylu

Autor: shp - 
28. července 2015
05:22

Psal se 26. duben 1986, den, který se zapsal do historie lidstva černým písmem. V jaderné elektrárně Černobyl na Ukrajině došlo k výbuchu, který navždy poznamenal vzdálené okolí, natož pak nejbližší město Pripjať. Z toho je nyní místo, kam si troufnou vydat se jen ti nejodvážnější.

Pripjať je nyní o téměř 30 let později nefalšovaným městem duchů. Nachází se v zóně, ve které je nařízený zákaz vstupu. Úroveň radiace je zde stále vysoká a nebezpečná.

Rakouský fotograf Roland Verant (35) však sebral všechnu odvahu a do města, v němž žilo kdysi 50 tisíc obyvatel, vyrazil na vlastní pěst. Pripjať se přitom nachází jenom tři kilometry od bývalé jaderné elektrárny.

Právě kvůli blízkosti v něm byli ubytováni jaderní vědci a jejich rodiny. Jejich osud je děsivý. V Pripjati jsou nyní budovy rozpadlé a prohnilé. Všude se povalují plynové masky.

Hračky ztrouchnivěly, veškerá zařízení nefungují, vybavení domů je na odpis. Tohle je horor, ale horor ze skutečného života. Vydat se sem je jedna velká noční můra. Fotograf přesto nemohl odolat a jeho snímky jsou poutavé a děsivé zároveň.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tuba24 ( 28. července 2015 11:38 )

ty vogo, na rusku ambasadu uz prijimaju aj brigadnikov s mentalnou retardacniou

ruudazvostravy ( 28. července 2015 10:16 )

 Nojo no,hlavně,že furt vokazujou vokoukaný fotki z Ruslandu a ty atomsra*čki co maj na svjedomý ÚSáčy ve sví vlastní votčyně,ty sou skrátka zatím tabu.

ivoadler ( 28. července 2015 09:05 )

Že se rozpadají budovy, na tom není nic nepochopitelného. O čem se ale nemluví, že příroda, ač zasažená radioaktivním zářením, doslova bují.

kung-fu-jane ( 28. července 2015 08:17 )

Ještě by to chtělo mít tu vůli a připomenout výročí Hirošimy a Nagasaki (Během poslední fáze druhé světové války v Pacifiku shodily Spojené státy americké 6. a 9. srpna 1945 dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki.(V prvních dvou až čtyřech měsících po shození bomb zemřelo v Hirošimě 90 000 – 166 000 lidí a v Nagasaki 60 000 – 80 000,[2] z toho v každém městě téměř polovina zemřela v prvním dni. Zdravotnické oddělení Hirošimy odhaduje, že lidé kteří zemřeli v první den, v 60 % zemřeli na ozáření nebo uhořeli v plamenech, ve 30 % zahynuli pod padajícími troskami a v 10 % z ostatních příčin.[zdroj wikipedie])Nezemřeli tam vojáci ale nevinní civilisté, které USA bez milosti obětovala aby "ukončili 2.světovou válku".

Zobrazit celou diskusi