Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Chorvatsku stále hoří! Požár odřízl Pelješac od pevniny

Autor: lm - 
22. července 2015
19:15

V Chorvatsku se již několikátým dnem nedaří dostat pod kontrolu rozsáhlé požáry, které zachvátily oblíbené turistické lokace. Do hašení na ostrově Korčula a poloostrově Pelješac se zapojila i armáda. Pelješac je kvůli ohňům odříznut od pevniny!

Teploty nad třicítkou a nebe bez mráčku. Počasí turistům sice přeje, ale kvůli vysokým teplotám se chorvatským hasičům stále nedaří uhasit rozsáhlé požáry na poloostrově Pelješac a ostrově Korčula. Do hašení plamenů se krom letounů zapojily i armádní jednotky letectva a protivzdušné obrany.

Škody jsou obrovské! Popelem lehly olivové háje, vinice, auta, borovicové lesy, hospodářská stavení a uhořelo i mnoho kusů dobytka. Zatím ale naštěstí nejsou hlášeny žádné oběti z řad obyvatel či turistů.

V sobotu odpoledne zachvátily plameny centrální část ostrova Korčula. Požár se šířil neuvěřitelnou rychlostí 16 hektarů za hodinu. Oheň zachvátil v oblasti Smokvica plochu o velikosti asi 850 hektarů. S požárem momentálně bojuje asi 25 hasičských jednotek. Nejvíce ohrožena je osada Brna, v jejíž blízkosti hoří olivové háje a vinice.

Požár na Pelješaci vypukl v pondělí kolem 23:00 SEL. Během úterka se nebezpečně přiblížil k Trsteniku, který byl proto evakuován. I když se v úterý večer zdálo, že je požár pod kontrolou, hasiči po bezesné noci museli znovu do práce. Na poloostrově se objevila nová ohniska a hašení komplikuje silný vítr. Oheň zachvátil asi 900 hektarů borovicového lesa a v ohrožení je nyní i další vesnička Zabrđe, kterou se hasiči momentálně snaží před plameny zachránit. Kvůli požárům musela být uzavřena hlavní dopravní tepna, která poloostrov spojuje s pevninou. 

Na Pelješaci je i naše čtenářka, která má požár na dohled ze svého pokoje. „Ráno už to vypadalo, že je po všem, ale mezi desátou a jedenáctou hodinou se vše změnilo. Zpoza kopce se začal valit obrovský dým, který momentálně vypadá jako mlha, a kopec už pomalu není vidět. Momentálně okolo nás lítají asi dvě letadla a zřejmě další letadla hasí z druhé strany kopce,“ napsala nám čtenářka Nina do redakce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi