Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obamu chce vystřídat muž s českými kořeny a pohlednými dcerami

Autor: ČTK, kal - 
21. července 2015
18:35

Guvernér amerického státu Ohio John Kasich v úterý oznámil, že se bude ucházet o republikánskou nominaci do prezidentských voleb. Na mítink v Ohijské státní univerzitě politika s českými kořeny doprovodila jeho manželka Karen i dvě pohledné dcery – blonďatá Emma a brunetka Reese.

Kasich se o republikánskou nominaci ucházel už v roce 2000. Má pověst bojovného politika, který v situaci, kdy se to hodí, neváhá opustit linii své strany. To udělal i v případě rozšíření státem hrazené zdravotní péče pro lidi s nízkými příjmy.

Třiašedesátiletý Kasich do pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 pracoval jako ředitel její pobočky ve městě Columbus. Post guvernéra Ohia, jednoho z klíčových států v prezidentských volbách, zastává druhé funkční období.

Prostřednictvím škrtů ve výdajích nebo privatizace se mu podařilo smazat několikamiliardový rozpočtový deficit nebo zvýšit ohijský nouzový fond na nejvyšší úroveň vůbec.

John Kasich a jeho dvě pohledné dcery Emma (vlevo) a Reese John Kasich a jeho dvě pohledné dcery Emma (vlevo) a Reese | Reuters

Pozornost upoutal už v roce 1970, kdy coby student prvního ročníku politologie na Ohijské státní univerzitě napsal odvážný dopis tehdejšímu prezidentovi Richardu Nixonovi, který ho pak pozval k sobě na dvacetiminutovou návštěvu. V 26 letech se stal nejmladším člověkem, který byl kdy zvolen do ohijského senátu.

Politik s českými, maďarskými a chorvatskými kořeny je šestnáctým významným republikánem, který má zájem kandidovat příští rok na podzim v klání o post šéfa Bílého domu.

V klání o republikánskou nominaci se Kasich přidává do neobvykle pestré skupiny uchazečů, připomíná agentura AP. Kandidaturu zatím oznámili dva hispánští a jeden černošský politik, jedna žena či starší pánové, jako je on či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. V průzkumech Kasich za svými soupeři zaostává.

Zobrazit celou diskusi