Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Někde musí být hranice!“ Angela Merkelová jde proti homosexuálním manželstvím

Autor: mb - 
16. července 2015
05:05

Německem, které je pro mnohé baštou sociálního liberalismu, otřásla kancléřka Angela Merkelová (60), když překvapivě prohlásila, že je proti homosexuálnímu manželství. Přitom její bývalý ministr zahraničí Guido Westerwelle (53) otevřeně přiznává, že žije s partnerem Michaelem Mronzem (46) v registrovaném partnerství!

„Nechci diskriminaci, chci rovnoprávnost, ale někde musíme udělat hranici. Pro mě osobně je manželství svazkem mezi mužem a ženou. Ale podporuji civilní partnerství,“ prozradila německá kancléřka v rozhovoru pro Huffington Post.

Pokrytectví?

Jenže na německou kancléřku okamžitě zaútočily organizace, které podporují práva homosexuálů. „Může někdo opravdu podporovat rovnoprávnost, když se domnívá, že svazky stejného pohlaví nemohou být nazývána manželství?“ prohlásil mluvčí organizace Stonewall, která propaguje ideu homosexuálních manželství.

Gay vs diktátor

Merkel je dcera luteránského pastora a sama sebe již dlouho označuje za „věřící evangeličku“, její prohlášení však přesto bylo nečekané. V letech 2009–2013 si totiž jako ministra zahraničních věcí vybrala Guido Westerwelleho, který se svou orientací nikdy netajil.

Když pak Westerwelle kritizoval běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka (60), kterému se přezdívá „poslední diktátor Evropy“, Lukašenko mu přes kamery naprosto neomaleně vzkázal: „Je lepší být diktátorem než teploušem. Ale Bůh s ním... Otázka stojí jinak. Všichni si pamatujeme polovinu minulého století a to, co svět dostal od jejich diktatury, náš národ ještě nezapomněl... Proto na téma diktatury nehodlám vůbec diskutovat."