Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové letiště se mocnému Kimovi nelíbilo, architekta nechal popravit

Autor: ČTK, bru - 
6. července 2015
12:20

Když je rozmarný vládce Severní Koreji Kim Čong-un nespokojený, umí to dát najevo velmi zvláštním způsobem. Před nedávnem se mu třeba nelíbilo, jak architekt navrhl nový terminál letiště v Pchjongjangu. Reklamace ho asi nenapadla, designéra tak nechal popravit.

Chlouba Pchjongjangu byla odhalena světu, korejskou propagandu to stálo bezesné dny i noci. Hlavního architekta ale stavba stála ještě mnohem víc. Informoval o tom web Mirror.

Na fotografiích, kde mocný Kim letiště představuje, chybí jedna klíčová osoba - Ma Won Chun, šéf designu, který zmizel už minulý rok. Vůdce ho nechal popravit prý jen kvůli tomu, že se mu jeho práce nelíbila.

Problémy se stavbou přiznal Kim už dřív. „Konstruktéři nedokázali mít na paměti architektonickou krásu, která je životem, duší a jádrem národní identity,“ vysvětloval Kim Čong-un důvod oprav během stavby.

KLDR od začátku tohoto století vykonala na 1400 veřejných poprav. Nejvyšší tresty severokorejský komunistický režim údajně uděluje i za takové „zločiny“, jako je sledování jihokorejských seriálů na DVD.

Zprávy o počtu poprav nelze nijak ověřit z nezávislých zdrojů. Jihokorejský ústav dodal, že jde jen o ty popravy, o kterých se přeběhlíci dozvěděli. V součtu tak může chybět mnoho poprav, o kterých nevěděli, anebo těch, které severokorejský režim vykonal tajně. Zveřejněné počty staví KLDR na nejvyšší příčky v přehledu zemí vykonávajících tento trest včetně Saúdské Arábie či Íránu.

Popravy se v KLDR obvykle vykonávají oběšením nebo zastřelením popravčí četou. Ze Severní Koreje se podařilo propašovat videozáznamy, na nichž popravám popravčí četou přihlížejí i děti.

Krom vražd či vlastizrady Severní Korea popravuje obyvatele za širokou škálu dalších činů, od pašování drog až po sledování či šíření jihokorejských filmů a seriálů propašovaných přes čínskou hranici.

marlen52 ( 6. července 2015 21:02 )

co holič ten mu vyhovuje

tgbb. ( 6. července 2015 20:40 )

Jedině komunizmus je budoucnost lidstva! Soudruh Kim je průkopník nových pořádků. Ten by dal do pořádku i ten náš kopitalisický binec. Ale přijde čas, vstanou noví bojovníci!

a-z- ( 6. července 2015 20:24 )

Kdyby měl architekt charakter tak spáchal sebevraždu.

jiznicechy ( 6. července 2015 19:37 )

Holt tunel Blanka by mu tam asi nepostavili A rozkrást všechno, co se jen dá - také by tam asi neklaplo. To musí být psychicky narušený, to je jasné

hofihofi ( 6. července 2015 19:28 )

Jinak cesi jsou posedli prejmenovavanim, starosta P7 chce prejmenovat hlavni nadrazi.

Zobrazit celou diskusi