Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajné dokumenty rozčílily Berlín. Britové kvůli Řecku špehovali i Merkelovou

Autor: mb - 
3. července 2015
12:40

Stránka WikiLeaks zveřejnila tajné dokumenty a pro německou kancléřku Angelu Merkelovou to nebylo pěkné počtení. Ukázalo se totiž, že Britové špehovali Německo a poznatky pak předali Američanům. Nešlo přitom o bezpečnostní situaci, ale o čistě ekonomické zájmy – důvodem byla řecká krize.

Telefonické odposlechy se datují k roku 2011. Britské tajné služby se zaměřily nejen na německou kancléřku Angelu Merkelovou (60), ale i na její asistenty a představitele opozice. Celkem mělo jít o 79 telefonních čísel. Slídění se nevyhnul ani bývalý německý ministr financí Oskar Lafontaine (71), který přitom úřad složil už v roce 1999!

„Anglosaské oči“

Důvěrné informace Britové sdíleli v rámci koalice anglosaských tajných služeb. Jde o takzvaných Pět očí, kam spadají výzvědné služby Velké Británie, USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu.

„Merkelová se obávala, že Řekové se nedokážou vyrovnat se svými problémy… zvláště pak zřejmě nezvládnou svůj dluh,“ stojí v tajné zprávě. Další dokument uvádí, že už tehdy Francie a Německo navrhovaly „vytvoření speciálního fondu MMF (Mezinárodní měnový fond), do kterého by investovaly země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) s cílem posílit schopnost eurozóny uvolňovat finance pro záchranné programy.“

Zveřejněné zprávy navíc ukazují, že Evropa a USA měly diametrálně odlišné pohledy na možná řešení krize bankovního sektoru. „Merkelová se domnívá, že by měla být zavedena speciální daň za finanční transakce,“ stojí v dokumentu. Návrhu se zuřivě bránily právě USA a Británie.

To se mezi přáteli nedělá, zlobí se Německo

„Zveřejněné dokumenty jen dokazují, že ekonomická špionáž USA zasahuje Německo a klíčové evropské instituce jako např. Evropská centrální banka… Británie Američanům v tomto špehování pomáhá,“ tvrdí zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange (44).

Není to poprvé, co se objevují zprávy o odposlouchávání evropských špiček americkými tajnými službami. Angela Merkelová už dříve prezidentovi USA Baracku Obamovi (53) vyčetla, že „to se mezi přáteli nedělá.“

Tentokráte ale chtějí Němci už jenom vysvětlení. Berlín chce od Spojených států vědět, zda nové informace o špionážních aktivitách americké Národní agentury pro bezpečnost jsou pravdivé. V pátek to podle agentury Reuters prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (59).


 

wallster ( 4. července 2015 10:20 )

To muselo Berlín opravdu naštvat. Zvláště když německá BND nikoho nešpehuje

zkzkz ( 3. července 2015 21:42 )

gabreta ( 3. července 2015 14:18 )

No voni sou hlava pane vachtmaistr!! Opak je pravdou. Silná Evropa, je soběstačná. Slabá, je závislá na USA! Taksi vyber, co je pro Amíky výhodnější.

noza ( 3. července 2015 14:14 )

Jeden špehuje druhého, před kamerami samý úsměv a za zavřenými dveřmi se pomlouvají. To se mezi opravdovými kamarády nedělá. Takaže se nabízí otázka, kdo s kým je v politice vlastně kamarád a kdo dělá politiku jen ve svůj prospěch.

anka ( 3. července 2015 13:18 )

ruska propaganda v praxi - USA potrebuje Evropu silnou, protoze EU a USA jsou partneri, ale to se ti nehodi, ze...ty musis hlasat nasili a plivat kolem sebe spinu, vid...

Zobrazit celou diskusi