Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohádkově bohatý princ z Arábie: Své peníze dá na charitu. 788 miliard!

Saudskoarabský princ Valíd Bin Talal
Saudskoarabský princ Valíd Bin Talal  (Autor: Profimedia.cz/DURAND FLORENCE/SIPA)
Autor: ČTK - 
1. července 2015
18:33

Všechny své peníze se rozhodl dát na charitu. Saúdský princ Valíd bin Talál se rozhodl zbavit části svého jméní, která činí v přepočtu 788 miliard korun. Na mizině nebude, přesto jde o zvlášť šlechetný čin. Co ho k tomu vedlo?

Člen vládnoucího klanu Saúdú princ Valíd bin Talál oznámil, že daruje veškeré své jmění na dobročinné účely. Jde o 32 miliard dolarů (788 miliard korun). Darované peníze budou určeny na sociální a humanitární projekty a uvolňovány začnou být už za jeho života.

„Tento filantropický závazek pomůže kulturnímu sblížení a porozumění i rozvoji společnosti. Má také zlepšit nezávislost žen a postavení mládeže a bude využit k řešení přírodních katastrof. Poslouží také k vytvoření větší tolerance na světě. Dar bude uvolňován podle přesného plánu v příštích letech a dohlížet na to bude administrativní rada,“ sdělil šedesátiletý princ v prohlášení.

Princ Valíd řídí saúdskoarabskou investiční společnost Kingdom Holding. Ta se zabývá rozmanitými činnostmi od řízení zábavního parku Euro Disney, řetězce hotelů Four Seasons, americké banky Citigroup nebo mediálního gigantu News Corporation. V Džiddě se podílí na výstavbě výškové budovy, která má být nejvyšší na světě a měřit má přes 1000 metrů.

Vlastní 200 vozů, sídlo o 420 pokojích a největší soukromé letadlo na světě

Princ Valíd je vnukem zakladatele království krále Abdal Azíze a před dvěma lety ho časopis Forbes označil za 26. nejbohatšího člověka planety. Jeho majetek byl tehdy odhadnut na 20 miliard dolarů, což princ nesl nelibě, protože jeho jmění bylo prý o šest miliard podhodnoceno. Podle současných zpráv přitom ještě výrazněji zbohatl.

Valíd o sobě tvrdí, že začínal v podnikání s 30 000 dolary, které dostal jako dar od otce, a že si musel vzít půjčku 300 000 dolarů. Velkorysými dary je přitom poměrně proslulý. V minulosti například daroval 25 vozů Bentley členům saúdskoarabského fotbalového týmu a letos slíbil dát tentýž vůz každému z pilotů zapojených do bojů v Jemenu.

Princi Valídovi patří luxusní jachta, největší soukromý letoun světa a také 200 automobilů, mezi nimiž je sbírka značek Ferrari a Lamborghini. V Rijádu vlastní sídlo o 420 místnostech s několika bazény.

ruudazvostravy ( 1. července 2015 23:22 )

No kchůrva,za ty lówe bi Ro(so)mácy mjely fungl novej Chánof a eště bi jým zbilo na zájezdovej interhotel pro náfštěvi přýbuznejch s Košyc.

pepen ( 1. července 2015 22:00 )

To v Česku se stát nemůže ba naopak-kdyby se k těm penězům dostali-tak jsou pryč!!!!!!!!! Je tu hodně lidí kteří přišli k penězům neoprávněně-pan Havel,pan Karel z TOP 09-a jiní a ostatní politici-včetně Klause,Kalouska,Langera,Béma,Topolánka atd.rozkradli a nechali rozkrást.Církev se neoprávněně napakovala díky Nečase a Kalouska!!!Zrádci!!!Měli by je za to tvrdě potrestat!!!!! Škoda se rozčilovat-Český národ je blbý na vše kašle a oni politici a ostatní tuneláři toho využívají!!!!

datelobecny ( 1. července 2015 21:14 )

Mohl by přispět na chudé evropany, kteří musí živit půlku Afriky a arabské přistěhovalce na benefitech.

nojasne ( 1. července 2015 21:11 )

Samozřejmě že začínal od píky, půjčil si dva dolary, koupil za ně krumpáč a kýbl a začal těžit ropu. Pak už si mohl dovolit ruční pumpu a barel, pak velblouda se sudem a pak mu umřel otec a zdědil těch třicet miliard. Prostě americký sen v Arábii.

a-z- ( 1. července 2015 20:24 )

Jo, dá jim na cestu víc peněz, aby nemuseli plout na takovejch kocábkách.

Zobrazit celou diskusi