Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moderátor Al-Džazíry je venku z vazby, Německo ho k trestu smrti nevydá

Džazír Ahmad Mansúr
Džazír Ahmad Mansúr  (Autor: Aljazzera)
Autor: ČTK - 
22. června 2015
16:32

Německé úřady dnes propustily z vazby moderátora katarské televize Al-Džazíra Ahmada Mansúra. Oznámila to televizní stanice. Novinář byl o víkendu zatčen na berlínském letišti Tegel na žádost Egypta. Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer během dne k případu uvedl, že Německo nevydá nikoho, komu hrozí trest smrti.

Prokuratura podle panarabské televize nevznesla proti jejímu novináři žádné obvinění. Mluvčí prokuratury Stefan Stöhr Mansúrovo propuštění z vazby potvrdil. Podrobnosti ale podle agentury AP neuvedl.

Egyptský a britský občan Ahmad Mansúr moderuje talk show v arabském vysílání Al-Džazíry. Soud v Káhiře jej loni v nepřítomnosti odsoudil k 15 letům vězení kvůli údajnému mučení jistého právníka na káhirském náměstí Tahrír v roce 2011. Al-Džazíra již dříve obvinění označila za nepravdivé a za pokus umlčet Mansúra, který patří k jejím nejznámějším žurnalistům.

„Domnívám se, že to nelze říct dost nahlas: Samozřejmě že z Německa nebude vydán nikdo, komu v zahraničí hrozí trest smrti,“ prohlásil dnes mluvčí německé diplomacie Schäfer.

Náměstí Tahrír bylo jedním z hlavních míst, kde se odehrávaly mohutné demonstrace proti režimu prezidenta Husního Mubaraka, který byl nakonec v únoru 2011 nucen rezignovat. V následných prezidentských volbách zvítězil Muhammad Mursí podporovaný islamistickým hnutím Muslimské bratrstvo.

Egyptské úřady obviňují Al-Džazíru, že funguje jako hlásná trouba Muslimského bratrstva podporovaného Katarem, což televize popírá.

Egypt letos propustil australského reportéra Al-Džazíry Petera Gresteho, který strávil 400 dnů v egyptské věznici kvůli údajné podpoře nyní opět zakázaného Muslimského bratrstva.

V únoru byli na kauci propuštěni další dva novináři Al-Džazíry, Egypťan Báhir Muhammad a Kanaďan Mohamed Fahmy, kteří byli v roce 2013 zatčeni spolu s Grestem.

Žurnalisté byli v prvním procesu odsouzeni k sedmi až deseti letům vězení za údajně nepravdivé zpravodajství o politických protestech v Egyptě. Letos v lednu odvolací soud nařídil proces zopakovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi