Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Oběste uprchlíky, řvaly tisíce lidí! Demonstranti se porvali s policií v Bratislavě, na místě byli i Češi

Autor: ČTK, shp - 
20. června 2015
16:58

Zvyšující se příliv uprchlíků do Evropy zvýšil i odpor proti nim. V Bratislavě se sešly tisíce lidí, aby vyjádřily odpor k migrantům. Akce se zúčastnila i spousta neonacistů. Někteří demonstranti s sebou vzali dokonce i zbraně! Akce na místě skončila potyčkami s policií. Na místo dorazilo i několik Čechů.

Několik tisíc zejména mladých lidí přišlo dnes do Bratislavy na demonstraci proti přílivu uprchlíků do Evropy. Mezi účastníky byly i skupinky Čechů včetně fotbalových fanoušků. Jinou akci v centru slovenské metropole proti nesnášenlivosti podpořilo mnohem méně demonstrantů.

"Jsem šťastný, že jsme se tu sešli v takovém počtu, abychom ubránili Slovensko. V této situaci již nemůžeme ustupovat. Naší morální povinností je postarat se o vlastní děti, o svůj národ, o svůj stát," prohlásil z tribuny na protestu pod názvem Stop islamizaci Evropy volební lídr neparlamentní krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, jenž byl v posledních krajských volbách zvolen županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje.

"Nejsme tu jen proto, abychom zastavili imigranty, ale abychom zastavili i ty, kteří nás ničí z parlamentu a z vlády. Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády," řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem "oběsit". Pravicový radikál Kotleba, který se netají svou přízní k válečnému Slovenskému státu, také kritizoval slovenské poslance Evropského parlamentu za to, že podpořili imigraci.

Účastníci demonstrace, první svého druhu na Slovensku od vypuknutí migrační krize v EU, často křičeli "My jsme tu doma!", "Slovensko Slovákům!" nebo vulgární hesla vůči Spojeným státům. Organizátoři ohlásili, že demonstraci v budoucnu zopakují.

Slovensko podobně jako Česko, Maďarsko či Polsko odmítlo kvóty na přerozdělování uprchlíků v členských státech EU, slovenští politici ale vyjádřili připravenost Bratislavy pomoci zvládnout migrační krizi na principu dobrovolnosti.

"Nemáme práci pro vlastní lidi. Stát nepečuje o vlastní občany, nestaví byty, a my sem chceme dotáhnout cizince?" uvedl Kotleba v projevu. Slovenská pomoc při řešení migrační vlny by měla podle něj spočívat v tom, že země pošle své vojáky a policisty střežit hranice do Itálie. Kromě Itálie čelí přílivu značného počtu imigrantů v rámci evropské osmadvacítky také Řecko a Maďarsko.

Řečníci během více než hodinu trvajícího shromáždění ve svých projevech kritizovali nejen příliv imigrantů, ale také Evropskou unii a NATO. S projevem vystoupil rovněž místopředseda české Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. "Mnoha imigrantů trpí nemocemi, které tu nebyly ani ve středověku," prohlásil. Ještě před začátkem protestu v centru Bratislavy se část demonstrantů shromáždila u hlavního nádraží, odkud se v doprovodu policistů včetně těžkooděnců vydala na pochod na místo protestu.

Když lidé procházeli kolem sídla slovenského prezidenta, kde se shromáždily asi dvě stovky účastníků demonstrace proti nesnášenlivosti, někteří účastníci pochodu začali házet do davu svých odpůrců plastové láhve, plechovky či světlice.

Oba davy pokřikovaly různá hesla, jejich přímému střetu ale policisté zabránili. Policie v průběhu demonstrací informovala, že bylo předvedeno deset osob. U několika účastníků protestu policisté našli atrapy výbušnin a takzvané chladné zbraně, mezi které patří například nože. Dva policisté byli zasaženi z davu slzným plynem, podezřelého z útoku policie zadržela.

termix ( 23. června 2015 11:24 )

jediny rozdiel medzi Cechom a Slovakom je ze niekto kedysi nakreslil pomyselnu ciaru a vymedzil Cesko, Moravu a Slovensko a aj Madarsko .. je ta ista DNA mozes si hovorit co chces ale si tak isto Slovak ako ja som Cech z pohladu Historie aj genetiky ..

termix ( 23. června 2015 11:18 )

toto je cista hovadina .. redakcia blesk.cz by mala okmazite opravittitulku a nepouzivat populisticke chytace a klamstva "obeste uprchlikov" na celom Proteste nezaznelo ani raz!! A ak ano prosim Video lebo potom sme sa asi nezucastnili toho isteho protestu v BA! mam videa, Foto .. kricalo sa obesme vlastizradcov: ludia v euparlamente co hlasovali za kvoty a nasi politici co zdieraju krajinu ... o uprchlikoch tam Bola zmienka ale asi v style ze Sem idu prave kvoli zlej politike EU, lakaju ich benefity a rozbombardovanie domoviny USA .. Zu ma tieto media vsetky zacinaju poriadne stvat co za odpad sa na nich pise. UCastnici protestu taktiez neboli zaidny extremisti ale obyc ludia a z tych 7-8000 mozno 300 vyholenych .. taktiez sa na Proteste nekonalo ziadne mlatenie ani bitky ani nic podobne .. cele to prebehlo v klude .. Smutne je ze toto medium je Ceske a ze sa tu pisu totalne nezmysli ako keby sa to udialo 5000 km inde a nedalo sa to lahko overit .. nase media na Tom nie su o moc lepsie .. zavadzanie a klamstva ..

tgbg ( 21. června 2015 11:20 )

Největší vinu na té migraci,kromě RUSKA má celé vedení KREMLU v čele s tím klukem ruským,který za peníze taky udělá co mu opice Putler nadyktuje !!! Všichni politici v RUSKU budou jednou souzeni za fašizmus !!!!

ernstthal ( 21. června 2015 10:48 )

Tak už v Prešporku neřvou jako v roce 1939 a 1989 čehůni domů Ale oběste uprchlíky....Co tedy dělá milion slováků a cikánů ze Slovenska v Čechách

evita5555 ( 21. června 2015 10:48 )

Mnohým došlo, ale mnohým aj nie, hlavne nie tým, čo sa boli pozerať na prejazd amerických vojsk po zemi cez čechy a usmievali sa na amerických vojakov a fotili sa s nimi. Bol to taký testovací manéver zo strany američanov, koľko naivných hlupáčikov je v čechách, ktorým to nebude prekážať a za ako dlho sa dokážu prepraviť pri okupácii čiech z nemecka do poľska. Dopadlo to pre nich dobre, hlupákov sa našlo dosť a prefrčali bez odporu dosť rýchlo.

Zobrazit celou diskusi