Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Běženec uprchl do Řecka s kulkou v pánvi: Každý krok ho mohl zabít

Autor: shp - 
16. června 2015
13:35

Byl tak odvážný, že se v rodné Sýrii zúčastnil nebezpečné demonstrace. Schytal pět kulek do břicha a skončil na 70 dní v kómatu. Když se probral, zjistil, že doktor mu v pánvi musel nechat náboj. Každý krok ho mohl zabít, ale Ali sebral veškeré odhodlání a odvahu a vydal se na cestu do Evropy…

Aliho neuvěřitelný příběh, který by nevymysleli ani hollywoodští scenáristé, začal před dvěma lety. Jako student univerzity se zúčastnil demonstrace. Ta dopadla více než tragicky.

Muže vedle mě zabili. Střelili ho do hlavy. Mě střelili pětkrát do břicha. Myslel jsem, že to je konec mého života. Ta bolest byla nepopsatelná,“ řekl Ali Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Měl ale štěstí.

Přežil nejen střelná zranění, ale i drsnou, 80kilometrovou jízdu sanitkou do sousedního Turecka. Tam upadl do kómatu, ze kterého se přes nepřízeň osudu po 70 dnech probral. V bezvědomí byl operován celkem čtyřikrát.

Když jsem se probral, přišel ke mně můj bratr Ahmed. Vysvětlil mi, že mi museli odstranit část střeva. Poté přišel doktor a ukázal mi kulky, které ze mě vyndal. Ukázal mi čtyři. Jedna byla stále v mém těle,“ dodal.

Lékař mu vysvětlil, že nemá na její odstranění potřebné vybavení ani zkušenosti. Stejně mu bez okolků sdělil, že potřebuje opravnou operaci roztříštěné pánve. Každý krok Aliho nejenom nesmírně bolí, ale ohrožuje také jeho život.

Poškozená střeva Syřana totiž drží pohromadě jenom zdravotnická svorka. Doktor doporučil Alimu kliniku v Německu, která se na obdobné zákroky specializuje. Muž se nakonec rozhodne, že cestu riskne. Našetřil si v přepočtu kolem 25 tisíc korun, které všechny zaplatil pašerákům lidí.

Video Ali vypráví svůj děsivý příběh o cestě za svobodou. - Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky/Socrates Baltagiannis
Video se připravuje ...

„Pašerák nás přesvědčil, že to bude snadná cesta, na které nebudeme mít žádné problémy,“ vzpomíná Ali. Jenže pašeráci na plavbě z Turecka do Řecka podcenili své síly a prostředky. „Vlny si s námi hrály jako s hračkou,“ popsal okamžiky, které považoval za své poslední.

Jenže na Syřana se znovu usmálo štěstí. Uprchlíky zachránila řecká pobřežní stráž. „Jsem tak šťastný, že mi bůh pomohl a Řekové nás zachránili z moře,“ dodal Ali. Nyní žije ve vybydleném hotelu na ostrově Kos a čeká, až dostane uprchlické vízum a dočasné povolení k pobytu.

Jeho chůze je kvůli zranění stále vratká, pohybuje se jen s obtížemi, ale považuje se za šťastného, že vůbec žije. Hrobníkovi utekl z lopaty hned několikrát. Jizvy po celém těle mu to neustále připomínají.

Ali nyní vzhlíží k nadcházející operaci. Tu mu v Aténách zařídil bezplatně Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Brzy už možná opět pozná, jaký je život bez kulky v těle…

lunatic ( 16. června 2015 13:56 )

Nejsem si vůbec jistý ,jestli k vývozu kulky má příslušná povolení od syrské armády ?

mason ( 16. června 2015 13:44 )

 A co jako to mi ho má být líto?Teď z nich budete dělat chudačky?Ať táhnou odkuď přišli.

Zobrazit celou diskusi