Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stávka ochromí život v Česku! Přidají se i horníci

Dostat se v pondělí do práce bude težký oříšek
Dostat se v pondělí do práce bude težký oříšek  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, jaj, ap - 
10. června 2011
15:50

A je to tu znovu. Po lékařích si nás berou jako rukojmí dopravci. Dostat se v pondělí do práce bude těžký oříšek. Městská doprava se zastaví v Praze, Brně, Ústí nad Labem a dalších městech. Vlaky nebudou jezdit vůbec. Města zaplaví automobily, a aby toho nebylo málo, chtějí odboráři blokovat důležité silnice. V tom jim chtějí pomoci i horníci, kteří chtějí zablokovat ulice v Praze.

Odbory vyhlásily na pondělí stávku v dopravě proti vládním reformám. Podle předáků by měla začít už ve 3:00. Zastavit by se měla městská doprava v Praze, Brně a dalších městech. Jezdit by neměly vlaky v celé ČR. Na hlavních silnicích budou blokády.

Oznámilo to v pátek vedení Koalice dopravních odborových svazů, která protest pořádá. Odbory požadují stažení zdravotnické reformy, jinou podobu reformy penzí i zachování daňového zvýhodnění benefitů. Dle nepotvrdzených informací budou vjezdy do hlavního města Prahy blokovat zemědělci.

Nečas: Vydírání neustoupíme!

Premiér Petr Nečas avizoval, že žádným tlakům, které blokují chod státu a berou si občany jako rukojmí. vláda ustupovat nebude. Je ale připravena jednat o změně některých parametrů svých reforem. Premiér Petr Nečas (ODS) to v pátek řekl novinářům v reakci na vyhlášení pondělní stávky v dopravě.

Premiér uvedl, že respektuje právo odborářů vyjádřit protest formou stávky. "Za nepřijatelné ale považuji, pokud takový protest zablokuje chod státu a jeho ekonomiky a výrazně zasáhne do života všech občanů, proto vláda nepodlehne nátlakovým akcím, které si berou občany České republiky jako živý štít či jako jisté rukojmí," prohlásil.

"Prezident republiky Václav Klaus rezolutně odmítá zneužití odborové organizace k politickému vydírání," uvedl mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Policie bude na blokády jen dohlížet

Policie případným blokádám nezabrání, pouze na ně může dohlížet. "Policie je připravena podle vývoje situace nasadit maximální počet sil a prostředků k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Prioritou pražské policie zůstává zejména ochrana života a zdraví občanů," řekla pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Co se bude dít:

Stávku prozatím plně podpořily dopravní odbory v Praze a Brně. Připojit se chtějí i odboráři ze Zlínského kraje. Po celé zemi se mají zastavit vlakové spoje. Nejvážnější situace bude zřejmě v Praze, kde se chystají pomoci s blokací ulic i horníci.

Jihočeský kraj - zatím není rozhodnuto.

Jihomoravský kraj - Stávku se v Brně chystá podpořit 90 procent řidičů MHD. Vedení podniků se snaží zajistit aspoň částečný provoz na klíčových linkách. Primátor Brna Roman Onderka vyhlásil, že bude od zelezničářu pozadovat nahradni dopravu a pohrozil jim sankcemi.

Karlovarský kraj - zatím není rozhodnuto.

Královéhradecký kraj - Pravděpodobně budou stát jen vlaky.

Liberecký kraj - Stále se jedná.

Moravskoslezský kraj - Zatím není rozhodnuto.

Olomoucký kraj - Stávkovat do 16:00 chtějí dominantní dopravci v kraji. Například řidiči společnosti Veolia, která zajišťuje 80 procent autobusové dopravy.

Pardubický kraj - V Pardubicích se pravděpodobně budou hromadit vlaky i cestující.

Plzeňský kraj - ČSAD se k pondělní stávce nepřipojí, o MHD se stále jedná.

Praha a Středočeský kraj - v Praze se zastaví MHD, metro, nepojedou ani žádné vlaky, Chystá se i blokace ulic, ve které chtějí pomoci také horníci.

Ústecký kraj - Trolejbusy v Ústí pojedou, o stávce zatím nerozhodli v Chomutově

Vysočina -  Vysočina stávkujícím řidičům v zemi vzkázala, že oni jezdit budou!

Zlínský kraj - Mezi Zlínem a Otrokovicemi se v pondělí zastaví autobusy i trolejbusy, ale pouze od 15:00 do 16:00.

marieolda1234 ( 16. června 2011 16:54 )

Držím odborářům všechny palce ,stávkují za nás jsem ráda že se jim to podařilo i počasí měli pěkné.Chtěla jsem k vám přidat ale nemám auto ani kolo tak jsem zůstala doma děkuji,děkuji všem co se té stávky zúčastnili.

zuzaniela ( 15. června 2011 13:51 )

Opravdových Čechů v této zemi už bohužel moc nezbylo...........

zuzaniela ( 15. června 2011 13:46 )

Český lid je z 80 % líná sebranka, která závidí sousedovi auto, barák, televizi, dovolenou, ale dělat nebude. Právě tihle se k stávce hlásí nejvíc.

gogo ( 14. června 2011 12:16 )

Kdo jsou Češi ? Třeba já i Ty chlapče... Jen s tím rozdílem, že já jsem Čech srdcem a Ty jen v občanském průkazu .... Což je smutné, ale jsou věci, které bych Ti těžko vysvětloval. Možná Ti časem něco dojde, možná ne. Ale nejdříve by jsi musel znát dobře dějiny tohoto národa. Vše, čím si za staletí i Tví předkové prošli. Do jaké generace znáš na příklad Ty své přímé předky ?

klaun11 ( 13. června 2011 21:28 )

Co by tou progresivní daní dosáhli? Jedině toho, že by se firma která prosperuje přesídlila do daňového ráje a tady by stát utřel hubu. OSVČ by se na to vykašlali a nechali se zaměstnat. Opět stát prodělá. A pokud bych si potřeboval přilepšit, tak vždy můžu bočkem keš. Kdepak znárodňování mojí milí, snažte se uživit svojí vlaastní pílí. Pamatuji tu ovarovou hlavu na Staromáku, která si vyzbrojila svojí gerilu a s tou kradla kde se dalo i nedalo. Když dnes vidím ty zarputilé a odhodlané odborové tváře, otázka mě napadá, kde mají tito bijci své zbraně? Na co se připravují? Na převzetí moci a vybudování gulagů? Já jim nikdy nehajloval a hajlovat nebudu. Tak hluboce jsem se svojí inteligencí neklesnul abych ve stáří podporoval socanské tyrany. Vždyť jejich krásná slova že bojují za nás jsou tak líbivá, že i blbec by musel pojmouti podezření, ale náš chytrý občánek uvěří plkům jejich a vyrazí s nimi na pochod, jak mu velí internacionála. Víte moji milí, já raději půjdu s kapitalistou do pekla než se socialistou a komunistou do nebe. Ten kapitalista mně v pekle když bude horko koupí alespoň pár kostek ledu, ale socialista a komunista by mě dali do ruky vějíř abych je ovíval. Mně a mojí rodinu soudruzi okradli až až. A proto všechny ovce v jednom šiku půjdou bránit odbory, ty jim za to bakšiš dají, lízátkem je obdarují. Pokračování příště.

Zobrazit celou diskusi