Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš v Blesku o lockdownu i drsné kampani: Přitvrzení pro neočkované v Česku od 29. listopadu

Autor: Jaroslav Šimáček, for - 
11. listopadu 2021
14:00

Nová proticovidová opatření by měla začít platit od 29. listopadu, řekl to dosluhující předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Podle Babiše se ale špatně interpretuje to, co vlastně opatření znamenají. Nejedná se totiž o znevýhodnění očkovaných, ale o pomoc cílenou k tomu, aby právě i neočkovaní neskončili na oddělení JIP v nemocnicích. Lockdown podle Babiše není na stole, stejně tak povinné očkování - minimálně za jeho vlády, která ve čtvrtek schválila svoji demisi. 

Epidemie v Česku nadále sílí. Denní počty nakažených už se přehouply přes desetitisíc - jen za úterý přibylo 14 539 případů a dalších 13 502 za středu. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se bude zítra na vládě řešit, jaká zavést opatření, s tím, že i když je jeho vláda v demisi, tak nadále pracuje. 

„Já myslím, že se dá lehce dohledat, jak já pracuji. Pracuji 16 hodin denně a pokud někdo tvrdí, že na něco kašleme, tak to není pravda,“ uvedl v pořadu Ptám se, pane premiére na dotaz, jak vláda pracuje.

Video  Babiš: Návrat plošných testů do škol a další zpřísnění od konce listopadu  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jsme zodpovědní vůči občanům ČR, protože situace s covidem se dramatizuje a je to v pohybu,“ podotkl s tím, že je potřeba, aby budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a jeho tým potvrdil správnost rozhodnutí. „Neříkám, že se zbavujeme zodpovědnosti, ale navrhujeme konkrétní věci,“ uvedl.

Nová opatření? Lockdown řešením není

„My zítra rozhodneme, že od 29. listopadu by mělo být nějaké zásadní opatření z hlediska přístupu očkovaných a neočkovaných na různá místa a to se musí vydiskutovat s následující vládou,“ přiblížil Babiš s tím, že se na tom musí shodnout i proticovidové týmy, které jsou prozatím v některých otázkách v nesouladu. Premiér připomněl, že shoda například nepanuje v tom, zdali na některé akce pouštět pouze očkované a zotavené, nebo zdali je možné i pustit očkované a lidi s testem nebo s tím, jak a kdy testovat ve školách. Vláda bude jednat v pátek od sedmi, odborníci nastupující koalice mají čas od osmi, řekl Babiš. Nová opatření by měla vláda schvalovat v úterý 16. listopadu.

Podle dosluhujícího premiéra není správnou formulací, když se říká, že se plánují opatření, které znevýhodňují neočkované. Mělo by se o tom mluvit jako o opatřeních v prospěch neočkovaných. „Očkování je ochrana života našich občanů,“ podotkl Andrej Babiš v pořadu Blesku. 

Video  Babiš v Blesku: O sílící vlně covidu, kandidatuře na Hrad i drahých energiích  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jedním dechem dodal, že je sice pravdou, že i očkování přenášejí covid, „Ale o 60 % méně. A lidé na JIP jsou ze 70 % neočkovaných,“ pokračoval Babiš s tím, že opatření zítra projedná vláda. 

Povinné očkování ani lockdown podle dosluhujícího premiéra není na místě, alespoň za jeho vlády. „Bylo by to fajn, ale my riskujeme, že přijdeme o ty lidi. I ty pečovatelky. My s tím nesouhlasíme, za naši vlády s tím nesouhlasíme a nesouhlasíme ani s lockdownem, ale je nějaký plán, jak motivovat lidi, aby se očkovali,“ uvedl na dotaz moderátora, zdali je pro zavedení povinného očkování. 

„Vánoční lockdown“ podle Andreje Babiše není potřeba. „My chceme přesvědčit k očkování,“ zopakoval v pořadu Ptám se, pane premiére. 

„Kampaň není drsná, je to realita“

Na přetřes přišel i dotaz ohledně nové kampaně pro očkování, která je postavena na sdílení poměrně drsných snímků z odděleních intenzivní péče, ale i na snímcích z márnice. 

„Ne, není. To je skutečnost. A včera to řekl perfektně šéf lékařské komory Milan Kubek. Když byla povodeň, tornádo, tak jsme viděli tu škodu. Tu devastaci a katastrofu. Ta katastrofa je tady. Za dveřmi JIP a někteří tomu nevěří. Lidé mi píšou, že si vymýšlím, že covid neexistuje. To je realita!“ rozohnil se premiér po dotazu, zdali není kampaň moc drsná. 

Ministerstvo zdravotnictví zahájilo novou informační kampaň. K očkování proti covidu-19 vyzývá pomocí reálných fotografií z nemocnic (9. 11. 2021) Ministerstvo zdravotnictví zahájilo novou informační kampaň. K očkování proti covidu-19 vyzývá pomocí reálných fotografií z nemocnic (9. 11. 2021) | ČTK / Ministerstvo zdravotnictví ČR

Babiš v pořadu promluvil i o novém vedení Sněmovny a také o své budoucí roli opozičního poslance, který by mohl být dolní komorou vydán k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Zastavil se i u nové vlády pod vedením Petra Fialy (ODS) a nad komplikací povolebního vyjednávání kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Více informací najdete v článcích na webu Blesk.cz. Nejdůležitější momenty z rozhovoru najdete také v zítřejším tištěném vydání Blesk.

Uživatel_5491567 ( 12. listopadu 2021 14:55 )

Pitomec se ozval, proč by nikde nepracovala? Chápu, že neuvede nemocnici, protože by jí za pravdu lynčovali. U nás za pravdu také probíhá tvrdá šikana, protože je stále hodně ovcí, které věří v neexistující pandemii a podléhají nátlaku na očkování. Dnes se přece pravda tvrdě potírá, copak opravdu nevidíte co se okolo Vás děje?

Uživatel_5491567 ( 12. listopadu 2021 14:49 )

To je zvláštní, já za těmi dveřmi ARO pracuji a žádnou katastrofu nikdo z nás nevidí. Kam chodíte na ty nesmysly? Žádná epidemie tu není, je klid, na odděleních jsou běžné případy, které s covidem chřipečkou nemají nic společného. Chápu, potřebujete vyplýtvat vakcíny, které jste nakoupili, opíchejte si svou famílii a dejte lidem pokoj. Nepustí mě do práce? No Ježíši, přijdou o sestru, kterých je málo. Půjdu do neschopnosti a setrvám v ní klidně i rok. Nepustí mě blbeček hospodský do restaurace? Prodělá on ne já, je to jeho debilita a jeho smůla. Co kdybyste už dali lidem pokoj? To co se děje se už regulérně dá nazvat genocidou. To už tu bylo za 2. světové, kdy označili židy hvězdou, čím označíte neočkované, kteří si chrání svá práva a přitom se chovají zodpovědněji než nehlídaní, netestovaní očkovaní, kteří vesele nákazu roznáší?

clovekdobry ( 12. listopadu 2021 06:22 )

Hned po Zemanově pohřbu.

clovekdobry ( 12. listopadu 2021 06:20 )

Bureše PS vydá Policii ČR a půjde konečně bručet.

Iveta Gráfová ( 11. listopadu 2021 22:46 )

Pokud se podnikatelé budou chovat jako ovce, budou vyžadovat potvrzení o testech či očkování, je to jejich blbost, tak prostě zkrachují! Vyžadování informací o zdravotním stavu je nezákonné, takže by prohráli i jakýkoli soud. Žádné nařízení vlády nesmí být bez souladu se zákonem a ústavou. Kdyby lidi nebyly ovce a nic neukazovali, sundali roušky, začali protestovat, vše by už dávno skončilo. Jelikož jsou mezi námi duté ovce, tak budou stále debilnější opatření. Budou trvat tak dlouho, dokud si to necháme líbit. Stačí navštívit hromadně parlament a sídlo vlády a udělat defenestraci. Češi jsou ale podělané ovce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa