Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případ Kramný zlomil vaz egyptskému právníkovi: Kvůli fotkám z pitevny ho vyškrtli z komory

Autor: ČTK ljš - 
11. dubna 2016
12:31

Česká advokátní komora (ČAK) uložila nejpřísnější možný trest egyptskému právníkovi, který poskytl médiím snímky zesnulé manželky a dcery svého klienta Petra Kramného. Kirolis Izzat Bašír už nesmí na území ČR vykonávat advokacii, protože byl vyškrtnut ze seznamu zahraničních advokátů.

Bašír podle mluvčí v rámci zastupování Kramného získal a následně přeposlal televizi Nova několik desítek kusů fotografií Moniky a Klárky, které zemřely v hotelovém pokoji na dovolené v Egyptě. V té době už byl Kramný obviněn z jejich vraždy, za níž byl později nepravomocně odsouzen k 28 letům vězení. Na vedení ČAK, tedy profesní organizaci advokátů, se v květnu 2014 s informací o zaslaných snímcích obrátila přímo redaktorka Novy. Kontrolní rada komory následně na advokáta podala kárnou žalobu.

„Kárný senát ČAK žalobu projednal a konstatoval, že kárně obviněný advokát se kárného provinění dopustil, protože při výkonu advokacie porušil zákon o advokacii i pravidla profesionální etiky advokáta. Porušil zejména povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, dále nejednal čestně a svědomitě a nepostupoval tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu,“ popsala mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková.

Komora Bašírovi uložila jako kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů, což znamená zákaz dalšího výkonu advokacie v ČR.

Sedmatřicetiletého Kramného z Karviné uznal letos v lednu vinným ostravský krajský soud. Podle nepravomocného rozsudku muž zabil v červenci 2013 svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru elektrickým proudem. Egyptské úřady dříve došly k závěru, že obě zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Tamní experti ale žádný jed neobjevili. Kramný vinu popírá a tvrdí, že celá rodina měla žaludeční problémy.

eiva ( 13. dubna 2016 16:25 )

Odborné stanovisko. "Potvrzuje, že obrázky myokardu Moniky a Klárky Kramných jsou totožné obrázky, markantů je na obou snímcích velké množství, a to i v každém z dvanácti segmentů obrázků. Pro srovnání - jejich množství je vyšší, než např. u kvalitního otisku prstu," Výřez byl dodatečně upravován retuší zřejmě za účelem ztížení odhalení původu druhého obrázku. Ovšem množství zbylých shodných markantů je tak vysoké, že vylučují jakoukoliv pochybnost o této manipulaci," stojí ve stanovisku. Bravo pane Matlachu!

tybrebto ( 13. dubna 2016 15:58 )

Pokrok jsi magor, padlý na hlavu a největší lhář, tobě nelze věřit ani slovo: 1) Jde o fotky jsou z pitevny od Bashiera, který za to byl potrestán vyškrtnutím z ČAK 2) Kramný žádné fotky nefotil, takové nebyly nalezeny ani vymazané 3) Žalobce dal do spisu fotky z místa činu až při hlavním líčení, které utajoval, Kramný ai obhájkyně je viděli poprvé u soudu.

tybrebto ( 13. dubna 2016 13:44 )

Hlupáku pokroku, to tě eiva doběhla, to jsi nečekal, že ti dá odkaz, tam máš název i datum a dokonce celý dopis. To jsi se opět zezměšnil, jaký jsi hlupák, když jsi se domníval, že je to výmysl eivy. To jen ty tady kydáš nesmysly a lži, tobě se nedá věřit ani slovo. Jsi tak ulhaný trapák, že ani pravdě neuvěříš

Eiva1 ( 12. dubna 2016 21:36 )

tady to máš Čtyřicet šokujících fotografií těl Moniky a Kláry Kramných má být z oficiální pitvy v Egyptě a jsou prý součástí spisu. Tvrdí to advokát, který je do redakce TN.cz poslal. A později napsal i vysvětlující dopis, který přinášíme v nezkráceném znění. http://tn.nova.cz/clanek/dopis-z-egypta-detaily-o-puvodu-fotek-tel-moniky-a-klary-kramnych.html

bum-bala-bac ( 12. dubna 2016 21:31 )

Je, já vím, dobrou. Jdu taky nebo tady nudou usnu.

Zobrazit celou diskusi