Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Advokát Petra K.: Policie nic nemá!

Autor: František Prachař - 
2. března 2014
17:43

Byla smrt Moniky a její dcery Klárky na dovolené v Egyptě dvojnásobnou vraždou? Zatčení manžela a otce Petra K. (35) ostravskou policií by tomu nasvědčovalo. Mají policisté důkazy?

Advokát Jaromír Richter (63), přidělený Petrovi K. ex offo, práci policie hodnotit nechce, nicméně...: „O žádných důkazech proti mému klientovi nic nevím,“ řekl Blesku.Záhada trvá

Podle slov tohoto zkušeného odborníka (přednáší mimo jiné na Slezské univerzitě trestní právo a občanský zákoník) důkazy, které policie nashromáždila, pocházejí z doby před zahájením trestního stíhání Petra K. „Spis se zakládá až po jeho zahájení a jako důkazy tam jsou pouze protokoly o dosavadních výsleších mého klienta.“

Záhadou podle jeho slov jsou příčiny, kterými státní zástupce uvalení vyšetřovací vazby na Petra K. odůvodnil. „Prý by hrozil jeho útěk a ovlivňování svědků.“

Advokát dodal, že Petr K. se z Egypta vrátil a všichni svědci jsou už dávno vyslechnuti. „Ani od egyptské policie nic nepřišlo,“ říká doktor Richter.

Jak dál?

Advokát s klientem toto pondělí doladili taktiku postupu a Petr K. poté vypovídal před vyšetřovateli. „Další výslech má být příští úterý,“ řekl obhájce Blesku.

Jeho klient nemusí ve vyšetřovací vazbě pracovat, ve vyhrazený čas může sledovat televizi nebo cvičit. „Jinak je to režim snídaně – oběd – večeře a zírání do stropu,“ dodal.

Egypťané zkazili, co mohli

Policisté oslovení Bleskem soudí, že Petr K. nejspíš vraždil. Kriminalista na odpočinku plukovník Malý ale říká, že o důkazy bude velká nouze. „Vyšetřovatelé musejí doslova pitvat minulost Petra K., jeho veškeré kontakty a aktivity před tím. To je snad šance.“

Těla matky a dcery byla v Egyptě konzervována formaldehydem a do ČR se vrátila bez vnitřních orgánů i tělních tekutin. „Našim odborníkům Egypťané tak práci takřka znemožnili,“ dodal k tomu velmi známý český toxikolog, který chtěl zůstat anonymní.

Káhira prý případ Petra K. odložila

Podle neoficiálních informací vydal egyptský prokurátor již 16. února usnesení o odložení kauzy Petra K. Tamní policie mu nebyla schopna nic dokázat. Tvrdí to právník Kirolis Bašír, člen egyptské advokátní komory. Pokud se informace potvrdí, bude to znamenat, že česká policie se při obvinění Petra K. opírá pouze o své šetření doma.

Dnes ale skupina českých policistů odletěla do Egypta, aby si převzali od místních kolegů důkazy, které nashromáždili při jejich vyšetřování.

Dotazy pro ostravskou policii

Blesk chtěl znát stanovisko policie k poslednímu vývoji kauzy Petra K. Do Ostravy směřovaly naše dotazy:

Má policie k dispozici informace o případu, které před uvalením vyšetřovací vazby na Petra K. neměla? Je pravda, že K. k sobě do vazby ve čtvrtek pozdě odpoledne sám pozval vyšetřovatele svého případu? Proč? Došlo k nějakému posunu z egyptské strany? Zaslali výsledky pitvy? Poskytli zadržované vzorky tkání obou zesnulých nebo vzorky jejich tělních tekutin? Pracovali s nimi naši toxikologové? Kolik cca lidí při vyšetřování případu K. policie vyslechla?

Oficiální odpověď:

Gabriela Holčáková, vedoucí preventivně informační skupiny, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, odpověděla takto: „Nové informace v kauze »Egypt«, které bychom mohli zveřejnit prostřednictvím médií, v tuto chvíli nemáme.“

brutal ( 4. března 2014 13:46 )

Ano prosím, k službám.

girasole. ( 4. března 2014 12:59 )

No, i kdyz to nepotvrzuje, ze zvracel 15x tak ale aspon jednou se vyzvracel coz vyvracì vyjàdrenì lèkare v Egypte

girasole. ( 4. března 2014 12:56 )

Jejich tricka maj snad polisi v Egypte nebo je nekdo strelil na trhu

ev_ita ( 4. března 2014 12:55 )

A zase nic.

krdasseneda ( 4. března 2014 12:53 )

já myslela,že PK chtěl zjistit,čím byly holky otrávené a posílá jejich trička

Zobrazit celou diskusi