Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Protézu odmítla, nyní je modelkou

Dívky, které byly vybrány do nejužšího finále soutěže
Dívky, které byly vybrány do nejužšího finále soutěže  (Autor: Youtube.com)
Autor: šim, INT - 
30. července 2008
10:48

V prvním okamžiku vás uhrane svým pohledem, až poté zaregistrujete, že je tu něco jinak. Kelly Knox (23) se narodila bez levé ruky. Nyní pózuje pro prestižní časopis.

Kelly Knox vyhrála soutěž britské stanice BBC3, která hledala nejkrásnější postiženou modelku. První cena zahrnuje smlouvu s přední modelingovou agenturou Take 2 Model Management a profesionální focení pro časopis Marie Claire.

Sama Kelly se však za postiženou nikdy nepovažovala. Když jí bylo sedm, odmítla nosit protézu. "U nás doma slovo ‚postižení' vůbec nepoužíváme a nikdy také používat nebudeme," řekla jasně Kelly. "Já se postižená necítím, to jen naše společnost mi tuto nálepku vždycky přiřadí," dodala modelka, vítězka soutěže Britain's Missing Top Model, kde porazila stovky jiných uchazeček a uchazečů, jejichž postižení byla nejrůznější.

Dívky byly před zvolením vítězky odbornou porotou na šestitýdenním modelingovém semináři. Až poté byla odbornou porotou vyhlášena vítězka.

Úspěch Kelly Knox bude dozajista dobrým příkladem pro ostatní dívky v podobné situaci.

Kelly Knox žije se svou matkou Jackie (61) v Enfieldu na severu Londýna. Její postižení není dáno geneticky. Dle lékařů je její stav něco, co se stalo omylem. "Častěji se stává, že chybí právě levá ruka a častěji se to postihuje dívky než chlapce," mluví o svém hendikepu Kelly.

"Tolik lidí mi píše, že se narodili naprosto stejně jako já. Také mnoho rodičů takovýchto dětí, kteří mi říkají, jaká jsem pro ně inspirace," říká Kelly. "Když ty dopisy čtu, říkám si 'ano, proto jsem do té soutěže šla," řekla Kelly.

Kelly v současnosti procauje jako kontrolorka úvěrů v jedné nábytkářské firmě, což je práce modelingu opravdu na hony vzdálená.

"Kdybych mohla práci kontrolora vyměnit za modeling, určitě bych to udělala,” netají se svým přáním Kelly. "Tím, že jsem měla šanci do tohoto světa nahlédnout, jsem si uvědomila, jak moc bych chtěla tuto práci dělat."

Marie O'Riordan, editorka časopisu Marie Claire říká: "To, že se o postižení v souvislosti s modelingem začalo mluvit, je velká věc. A formát realit show byl chytrý způsob, jak k tomuto tématu přilákat diváky. Doufáme, že v budoucnu tento příklad usnadní cestu do modelingu ostatním dívkám s postižením."