Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Smích ho zabíjí

Kluk
Kluk  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, shp - 
9. července 2008
10:35

Smích chlapečka Cadella (3) vyvolává děs. Trpí totiž vzácnou formou epilepsie, která ho může zabít. Nádor na mozku vyvolává děsivé záchvaty smíchu, a nikdo neví, který bude poslední.

Každá matka chce pro své dítě to nejlepší. Zároveň doufá, že život jejího drobečka bude plný smíchu. Ne však Lucy Hoggan (38). Smích syna Cadella (3) v ní vyvolává děs.

Cadell trpí vzácnou formou epilepsie, která ho může zabít. Nádor na mozku vyvolává děsivé záchvaty smíchu, kdy se chlapeček bezdůvodně směje několik minut. A maminka má strach, protože ví, že jednoho dne může její "smíšek" kvůli tomuto záchvatu zemřít.

"Směje se, ale v jeho očích je vidět panika a strach," hovoří o Cadellových záchvatech jeho matka. "Poté vždy pláče a potřebuje utěšit," dodává. Lidé si myslí, že je blázen, když se směje a nemá k tomu důvod. Ale málokdo si dokáže představit, jaký strach během Cadellova smíchu celá rodina prožívá.

Epilepsii malého Cadella vyvolává nádor na mozku, který tyto silné záchvaty smíchu způsobuje. Doktoři matku varovali, že operace jejího syna je v budoucnu nevyhnutelná. Pokud by ji nepodstoupil, zemřel by. Kdykoliv se tedy domovem rozezní dětský smích, matka se bojí, že o svého syna přijde. Kterýkoliv z jeho záchvatů může pro něj být i poslední.

"Už jako malé dítě ho neustále přepadal smích," vzpomíná Lucy. "Když mu bylo jenom deset týdnů, tak na pohřbu mého dědečka dostal šílený záchvat smíchu, který trval několik minut. V osmnácti měsících zdvihal ruce k nebi a nekontrolovatelně se smál něčemu, co jsem nemohla vidět," hovoří matka o počátcích záchvatů.

V mozku se vytvářejí všechny lidské reakce – smích, strach, hněv... Nádor u Cadella způsobuje právě smích. Doposud byl léčen pouze medikamenty, ale chlapečkova operace je nezbytná.