Na Slovensku budou jíst medvědy! Ministerstvo povolilo restauracím podávat odstřelené jedince

Slovenské ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že maso z legálně odstřelených medvědů bude určeno ke konzumaci. Podmínkou je certifikát CITES.
Odstřelení problémoví medvědi už neskončí v kafilerii. Pokud zvíře splní veškeré požadavky, může být jeho maso prodáváno ke konzumaci. Podmínkou je tzv. CITES certifikát, který potvrzuje, že šelma byla ulovena legálně. Získat jej musí nejen ti, kdo chtějí maso prodávat dál, ale i podniky, jenž jej plánují zpracovávat nebo nabízet maso zákazníkům.
O změně informoval na facebooku státní tajemník slovenského ministerstva životního prostředí Filip Kuffa. „Každého odloveného jedince, který splňuje podmínky, budeme dodávat ke konzumaci. Proč? Protože medvědí maso se dá jíst,“ uvedl na sociální síti.
Podle něj nejde o návrat k přístupu předchozího vedení, který ostře kritizoval. „Nepokračujeme v budajovském ničemnickém spravování rezortu a přístupu, ale nastavujeme nové směřování. Tak, jak tomu bylo kdysi za dávných časů,“ dodal.
Od 26. května tak mohou organizace spadající pod ministerstvo legálně obchodovat s medvědím masem. Restaurace, které chtějí tuto neobvyklou specialitu zařadit do jídelníčku, však musí splnit přísné podmínky.
Medvědí maso není ve světě žádnou novinkou. V některých zemích, například v Kanadě, USA nebo Rusku, je jeho konzumace legální a tradičně se připravuje například jako guláš, uzeniny nebo pečeně. Maso je tmavé, výrazně aromatické a tučnější. Kvůli možnému riziku parazitů, zejména trichinelózy, se doporučuje důkladná tepelná úprava.
Na Slovensku je takové využití medvědů umožněno poprvé v rámci oficiálního a kontrolovaného systému.
Old Shattterhand říkal, že nejlepší maso z medvěda jsou jeho tlapy. 🙂