Nejlepší české dezerty: Jaké naše pochoutky turisté milují? Zvítězil valašský klenot

  • Nejlepší české dezerty: Jaké naše pochoutky turisté milují? Zvítězil valašský klenot.
    Autor: btk - 
    18. 4. 2025
    13:50

    Dezerty neodmyslitelně patří do každé domácnosti. Sto Čechů, sto chutí, ale… Víte, jaké tradiční české pochoutky bodují u turistů? Možná budete překvapeni. V žebříčku serveru Tasteatlas dominují koblihy i míšův řez! 

  • 1.10. místo - Buchty

    Na desátém místě se umístily tradiční české kynuté buchty. Předpokládá se, že tato nadýchaná pochoutka skutečně pochází z České republiky, odkud se rozšířily i do dalších zemí.

    Makové buchty Makové buchty | Dan Černovský

  • 2.9. místo - Trdelník

    Toto pečivo má svůj původ ve středověké zemi Székely, tedy v dnešním Maďarsku. Ačkoliv tedy nejde o původní český dezert, popularita trdelníku v Praze mu vynesl čestné deváté místo.  

    Trdelník Trdelník | Eva Fornálová

  • 3.8. místo - Bublanina

    Bublaninu, často s tenkou vrstvou moučkového cukru, zná asi každý. Její příprava není náročná, a jak web podotýká, i tak je mezi turisty velmi oblíbená.

    Bublanina Bublanina | Shutterstock.com

  • 4.7. místo - Ovocné knedlíky

    Sedmé místo pro sebe ukořistily ovocné knedlíky. Ano, ovocné knedlíky jsou u nás spíše otázkou hlavního chodu, nikoliv dezertu. Turisté je i tak považují spíše za chutnou sladkou svačinku.

    Ovocné knedlíky Ovocné knedlíky | Shutterstock.com

  • 5.6. místo - Koláč

    Koláče v naší oblasti vznikly na přelomu 17. a 18. století. Tím se zařadily mezi nejstarší sladké pečivo. V žebříčku obsadily šesté místo.

    Tradiční koláče a kroje patří neodmyslitelně k Chodským slavnostem. Tradiční koláče a kroje patří neodmyslitelně k Chodským slavnostem. | Zbyněk Schnapka

  • 6.5. místo - Míša řezy

    Odkaz na ikonický nanuk Míša zde jistě nemusíme připomínat. Dezert se skládá ze tří vrstev. Čokoládového piškotového dortu, vrstvy tvarohu a polevy. V žebříčku ukořistil pěkné páté místo.

    Video  Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce  - Videohub/recepty
    Video se připravuje ...

  • 7.4. místo - Vdolky

    Bramborové místo obsadily vdolky. Pochoutka z kynutého těsta potřeného marmeládou a šlehačkou, případně tvarohem turistům zjevně chutná.

    Vdolky Vdolky | Eva Koňaříková, Česká televize

  • 8.3. místo - Lívance

    Receptů na tento moučník z litého těsta existuje celá řada. Jedno mají ale všechny druhy lívanců jisté. Džem, skořice i moučkový cukr z nich dělají jednu z nejlepších českých pochoutek.

    Lívance s borůvkami podle šéfkuchaře Sapíka Lívance s borůvkami podle šéfkuchaře Sapíka | Pochoutkový rok 2

  • 9.2. místo - Koblihy

    Stříbrnou příčku obsadily koblihy. V různých variací jsou známé po celém světě. Původně z Německa se rozšířily i k nám… Recept podobný „moderním“ koblihám existoval už ve 14. století.

    Masopustní koblihy cukráře Josefa Maršálka Masopustní koblihy cukráře Josefa Maršálka | archiv Josefa Maršálka

  • 10.1. místo - Valašský frgál

    Valašský frgál, patří mezi turisty k tomu nejlepšímu, co může podle nich sladká česká kuchyně nabídnout. Tento druh pečiva je tradicí zejména na Valašsku, první písemné zmínky o frgálech pocházejí z první poloviny 19. století.   

    Valašské frgály Valašské frgály | www.lanterna.cz

  • 11.Galerie

    Na všechny zmíněné pochoutky se můžete podívat v naší galerii níže.

    Video  Míša řezy, na které potřebujete je dvě vejce  - Videohub/recepty
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi