Chilli jako cesta ke zdraví? Pálivé jídlo pomáhá proti mrtvici i po ní

Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.
Chilli papričky, nebo něco jemnějšího? Je to na vás.  (Autor: Shutterstock)
Autor: kjm - 
3. prosince 2024
17:47

Pokud přijde řeč na pikantní jídlo, každý má svou hranici nastavenou jinde. Nedávná studie však ukázala, že mimo gurmánský zážitek mohou být pálivé omáčky, papričky a koření i zdraví prospěšné. Snižují například riziko nebezpečného druhu mrtvice. 

Britští vědci provedli studii, ve které vyzpovídali více než 50 000 lidí ohledně jejich spotřeby pálivého jídla, informoval deník Daily Mail. Zjistili, že u lidí, kteří si něco ostřejšího dopřejí alespoň jednou týdně, je o 13% nižší riziko ischemického mozkového infarktu než u těch, kteří se chilli vyhýbají. A podle jiné studie provedené v Číně, je toto riziko nižší dokonce o 20% u těch, kteří si pálivé dávají aspoň třikrát týdně.

Tento efekt je znatelnější u lidí s nadváhou. „Pro obézní lidi by vyšší konzumace pálivých pokrmů mohla být velmi prospěšná,“ napsali vědci. Ischemická cévní mozková příhoda hrozí ve větší míře právě jim. Jedná se o vážný stav, během kterého dochází k blokaci některé z cév vedoucích do mozku. Může vést k trvalým následkům jako je ochrnutí a zhruba ve třetině případů končí smrtí.

Proč pálivé jídlo proti příhodám pomáhá vědci zatím přesně nevědí, jejich teorie ale připisují pozitivní účinky látce kapsaicin. To je alkaloid, díky kterému jsou ostré věci ostré. Zároveň zrychluje lidský metabolismus, což je podle výzkumníků důvodem jeho blahodárných účinků. Blahodárný vliv by však mohl mít i na pacienty, kteří mrtvici prodělali v minulosti.

Kapsaicin totiž uvolňuje polykací svaly a právě s polykáním mají lidé po mrtvici často problém. „Vítáme studie, které se zabývají zlepšením kvality života pro pacienty, kteří prodělali mrtvici,“ řekla doktorka Louise Flanaganová, vedoucí Ústavu pro výzkum mozkových příhod.

Pálivé jídlo však zdaleka není dobré jenom pro mozek. Podobné účinky by mohlo podle některých studií mít i na srdce. Podle amerického výzkumu, kterého se zúčastnilo přes 570 000 lidí, by chilli mohlo snižovat otoky a pomáhat proti kornatění cév okolo srdce. Podle výzkumníků je však důležité závěry brát s rezervou. Chilli ve velkých dávkách může totiž prokazatelně škodlivé pro zažívání.

Video  Jak pěstovat chilli papričky  - CNN
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi