Šok pro milovníky čokolády: Některé výrobky obsahují látky způsobující rakovinové bujení

Není žádným tajemstvím, že konzumace nadměrného množství čokolády není pro tělo příliš dobrá. Stále se však jedná o pochutinu, kterou si v různých formách denně kupují miliony lidí po celém světě. Výzkumníci z Belgie však nyní přišli na to, že i některé čokoládové dezerty mohou být opravdu nebezpečné. Našli v nich až 4,3 miligramů škodlivin na kilogram, i když maximální dávka je jen 0,15 miligramů.
Belgičtí vědci z Institutu biomolekulárních věd Katolické univerzity v Lovani svým nedávným objevem nepříjemně překvapili všechny milovníky čokoládových výrobků. Podle výsledků publikovaných ve studii totiž při pražení kakaových bobů vznikají látky, které poškozují DNA a způsobují rakovinné bujení. „I když se přirozeně vykytují v mnoha potravinách, karbonyly se také uměle přidávají jako pro dochucení a některé jsou v Evropské Unii zakázané,“ uvádí se v doprovodné tiskové zprávě.
Při procesu pražení a při přidání kakaového másla totiž v kakaových bobech vznikají nebezpečné látky ze skupiny α,β-nenasycených karbonylů. Ty v žaludku člověka reagují s enzymy a proteiny, což může mít za následek urychlení dělení buněk a jejich změnu na buňky nádorové.
Jedná se o úkaz, který se týká především sladkostí z velkovýrob. Prodejci totiž kvůli dosažení plnějších chutí a vůní používají při pražení bobů vyšší teplotu, než by bylo nezbytně nutné. Vědci na dotaz Daily Mailu sice nespecifikovali, kterých konkrétních značek potravin se jejich zjištění týká, naznačili však, že se jednalo především o palačinky, dorty, vafle a sušenky obsahující čokoládu. „Jedná se o místní i světové značky, které jsou k dostání v belgických supermarketech.“
U běžných tabulkových čokolád se karbonyly vyskytují také, ale v mnohem menší míře, než tomu je u baleného sladkého pečiva. Právě to je z dlouhodobého hlediska nejvíce nebezpečné. Byly to balené palačinky, vafle, sušenky a dorty které obsahují největší množství nebezpečných látek. V těchto balených dezertech byla vědci naměřena ta nejvyšší hladina karbonylů, celých 4,3 miligramu na kilogram. Doporučená denní dávka je však pouhých 0,15mg!
A co jedu je asi v odpadních EU výrobcích předraženě prodávaných v ČR . Holt specifický trh a chutě jak se říká a píše.