Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Barbie vs Openheimmer, fronty u smažených kuřat nebo sbírka pro nemocného Martínka (2): Toto jsou momenty roku 2023!

  • Autor: pma,ČTK - 
    30. 12. 2023
    20:28

    Rok 2023 přinesl jak ve světě tak i v Česku spoustu událostí, které lidé hojně řešili a komentovali na sociálních sítích. Přinášíme vám výběr osmi z nich.

  • 1.Papež František a jeho bunda

    Papež František změnil styl? Kdepak, fotku vytvořila umělá inteligence. Papež František změnil styl? Kdepak, fotku vytvořila umělá inteligence. | reprofoto Twitter

    Na konci března zaplavily sociální sítě snímky papeže Františka, jak si vykračuje v luxusní bílé péřové bundě. Mnozí byli šokováni a bouřeni tím, jak 86letá hlava katolické církve uhnula od tradičního oděvu a vzala si velmi moderní kousek. Jiným se odstup od stereotypu zase líbil a změnu šatníku chválili. „Když máte v 18:00 mši svatou a ve 20:00 máte v plánu rapovou akci,“ smáli se uživatelé sociálních sítí. 

    Jak se ale později ukázalo, fotka nebyla skutečná. S pomocí umělé inteligence ji vytvořil americký dělník Pablo Xavier. „Snažím se dělat zábavné věci nebo  psychadelické obrázky. Jednou mě napadlo udělat papeže. Představil jsem si ho, jak v kabátě od značek Balanciaga nebo Moncler chodí po ulicích Říma či Paříže,“ vysvětlil svůj záměr vtipálek. 

  • 2.Sbohem ptáčku, vítej X

    Nové logo sociální sítě Twitter Nové logo sociální sítě Twitter | Reuters

    Od roku 2012 nesla sociální síť Twitter logo modrého ptáčka. To se změnilo letos v létě, kdy její vlastník americký miliardář Elon Musk nejprve změnil staré logo za bílé X na černé ploše. Následně došlo i ke změně jména Twitter na prosté X.

    A mnohým se nový název nelíbí dodnes. „A co teď, to už nebudeme tweetovat, ale xovat?“ pozastavovali se nad změnou názvu sociální sítě její uživatelé. Do změny loga se opřel i slavný vtipálek Tomáš Břínek (41) alias TMBK. Ten na nově pojmenovanou síť přidal v létě příspěvek, ve kterém Elona Muska přejmenoval na „Xindla X“.

    Miliardář a majitel automobilky Tesla a dalších firem koupil společnost Twitter loni v říjnu zhruba za 44 miliard dolarů (tehdy asi bilion Kč). Kromě změny jména a loga došlo ke snížení zaměstnanců zhruba o tři čtvrtiny, aby se Musk vyhnul bankrotu.

  • 3.Šváb na Met Gala

    Met Gala 2023: Na červeném koberci se objevil šváb. Met Gala 2023: Na červeném koberci se objevil šváb. | reprofoto Twitter

    Společenská událost Met Gala je každoročně přehlídkou umělecké a módní smetánky. Pokud byste si na ni chtěli koupit lístek, vyjde vás to na „skromný“ milion korun. Akce je navíc velkou žní pro fotografy, kterým slavní pózují v modelech připravených vždy na určité téma. Letos jím byla osobnost německého návrháře Karla Lagerfelda, který zemřel v roce 2019. 

    Nikdo ale nečekal, že luxusní modely a róby zastíní miniaturní návštěvník, konkrétně šváb. Ten se na červeném koberci objevil krátce před příchodem slavné zpěvačky Rihanny. Zjevení malého hmyzu natolik hypnotizovalo některé z přítomných fotografů, že zapomněli fotit slavné osobnosti, ale fotili pouze švába.

    Jeho fotka se na sociální sítích stala velkým hitem. Přítomnost švába na červeném koberci si někteří vysvětlovali po svém. „Haha, podle mě, to byla největší hvězda večera,“ napsal jeden s uživatelů Twitteru. „Podle mě je ten šváb reinkarnovaný Karl Lagerfeld,“ zamyslela se s nadsázkou další komentující. 

  • 4.Barbie vs Openheimmer

    Šílenství kolem filmu Barbie a Openheimmer zasáhlo celý svět. Šílenství kolem filmu Barbie a Openheimmer zasáhlo celý svět. | reprofoto Twitter

    Filmovým fanouškům v roce 2023 jistě neunikly dva očekávané snímky, které vstupovaly do kin ve stejný den. Oba filmy ovšem byly velmi odlišného charakteru. Zatímco Oppenheimer se věnuje 2. světové válce a otci atomové bomby, komedie Barbie vykresluje světoznámou panenku v existenční krizi,která se rozhodne vydat do skutečného světa. 

    Mánie kolem obou snímků pobláznila fanoušky po celém světě. Na premiéru Barbie chodili do kin příznivci v růžových a extravagantních modelech, zatímco na Openheimmera jiní volili typické oblečení pro 40. léta minulého století. 

    Poprask a fanouškovská mánie kolem filmů nenastala jen v kinech, ale samozřejmě i na internetu. Lidé si utahovali nad jakousi rivalitou obou snímků a vytvářeli trefné koláže. 

    Šílenství kolem filmu Barbie a Openheimmer zasáhlo celý svět. Šílenství kolem filmu Barbie a Openheimmer zasáhlo celý svět. | reprofoto Twitter

  • 5.Ostrá kritika Kazmy

    Kazma nechal shodit milion dolarů na pole u Lysé nad Labem Kazma nechal shodit milion dolarů na pole u Lysé nad Labem | Archiv

    A u filmů ve výběru zajímavých virálních momentů roku 2023 ještě zůstaneme. Na konci léta vstoupil do tuzemských kin snímek ONEMANSHOW: The Movie. Ten se věnuje dalšímu projektu Kamila Bartoška alias Kazmy.

    Při vstupu do kin diváci dostali speciální kartu s kódem, pomocí kterého mohli vyluštit tajnou šifru. Nikomu se to ale za několik týdnů nepodařilo a tak se Kazma rozhodl, že milion dolarů, který v jeho soutěži spjaté s filmem nikdo nevyhrál, vysype na pole u Lysé nad Labem. A na místo osudný den zamířily stovky natěšených Čechů.

    Video  Kazma shodil peníze na pole  - Blesk
    Video se připravuje ...

    A právě to se stalo předmětem hojných diskuzí na sociálních sítích. „Z tohohle je mi smutno...Asi si umím představit, že spousta lidí tam běžela fakt ze zoufalství, že třeba fakt nemají na živobytí. A tohle pro ně nebyla zábava, ale strašná potupa a stres,“ vyjádřila se před časem Nikol Leitgeb (rozená Štíbrová). „Wow, geniální nápad, jak ponížit lidi. Možná jim to mohl rovnou naházet do hnoje, aby se víc pobavil!“ rozzuřila se zase spisovatelka Radka Třeštíková

    Kazma na sebe upoutal v posledních týdnech pozornost i dalšími kontroverzemi. Jeho snímek, který tvrdil, že nebude nikde jinde k vidění než v kinech, je k vidění i na online platformě Netflix. Na konci roku také začal rozprodávat rekvizity z jeho celovečerního filmu. Za slavný trezor z pražského Výstaviště chce skoro 3 miliony korun, za psí dodávku se sledovacím zařízením milion a půl. 

  • 6.Zkáza ponorky Titan

    Posádka turistické ponorky Titan. Posádka turistické ponorky Titan. | Facebook/Profimedia.cz/OceanGate

    Celý svět v červnu letošního roku sledoval osud pěti členů malé turistické ponorky Titan, která mířila k vraku Titaniku. Ponorka společnosti OceanGate Expeditions se šéfem firmy Stocktonem Rushem, britským dobrodruhem a podnikatelem Hamishem Hardingem, francouzským znalcem Titaniku Paulem-Henrim Nargeoletem a britským podnikatelem s pákistánskými kořeny Shahzadem Dawoodem a jeho synem Sulemanem vyplula 18. června.

    Plavidlo se ovšem ztratilo v Atlantiku, asi 600 kilometrů od břehů kanadské provincie Nový Foundland a Labrador. Kontakt s ponorkou byl ztracen asi hodinu a 45 minut po jejím ponoření. Podle provozovatele měla ponorka kyslík na 96 hodin. Když ty uplynuly, miliony lidí a jejich rodiny tušily, že je celá posádka zřejmě po smrti. To se bohužel potvrdilo 22. června kdy byly objeveny trosky Titanu. Podle interní zprávy americké pobřežní stráže tvořily součást vnějšího trupu ponorky. 

    Smrt všech pasažérů musela být velmi rychlá. Čím hlouběji se totiž cestující nacházeli, tím větší tlak na ně byl vyvíjen. Podle kontradmirála Johna Maugera, příčinou zkázy plavidla byla zřejmě ‚katastrofická imploze‘. 

    Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
    Video se připravuje ...

  • 7.150 milionů pro nemocného Martínka

    Lidé ve sbírce pro nemocného Martínka (2) darovali přes 150 milionů korun. Lidé ve sbírce pro nemocného Martínka (2) darovali přes 150 milionů korun. | Donio

    Češi v letošním roce prokázali, že mají srdce na správném místě a potřebují pomáhat těm, kteří to potřebují. Nejvíce se to ukázalo během sbírky na dvouletého Martínka, který bojuje s nejtěžší formou extrémně vzácného genetického onemocnění. Syndromem AADC trpí na světě jen asi 120 lidí.

    Sbírka, ve které rodina potřebovala na speciální léčbu malého chlapečka vybrat 100 milionů korun, se rozběhla na konci srpna. Na sbírku na sociálních sítích začali upozorňovat hlavně známé osobnosti v čele s influencerkou a herečkou Nikol Leitgeb (dříve Štíbrovou). Během pár dní se stal zázrak a potřebné peníze se vybraly. Lidé posílali peníze dál a tak se částka zastavila až na astronomických 150 milionech korun. 

    Dojemná reakce Martínkovi rodiny na vybraných 100 milionů. Dojemná reakce Martínkovi rodiny na vybraných 100 milionů. | Instagram.com/stibrovicnikolka

    „Dali jste našemu Martínkovi to úplně nejcennější – život. A nám naději,“ poděkoval před časem Martínkův tatínek. K úspěšné sbírce se vyjádřil i sám zakladatel dobročinné platformy Donio David Procházka. „Sbírka je obrovským úspěchem celého národa. Přispělo do ní více než 200 tisíc občanů. Sbíralo se po stokorunách a šlo o bezkonkurenčně největší částku, kterou jsme na Donio vybrali,“ uvedl pro iDNES Procházka. 

    Video  Influencerka Nikol Leitgeb: Proč se nikdy nesetkala s Martínkem, na kterého se vybralo 150 milionů korun  - Markéta Reinischová
    Video se připravuje ...

  • 8.Šílenství na smažené kuře

    Fronta při otevření první pobočky fastfood řetězce Popeyes v Praze. (3.11.2023) Fronta při otevření první pobočky fastfood řetězce Popeyes v Praze. (3.11.2023) | Twitter.com/Filip Horký

    Na začátku listopadu vstoupil do České republiky nový hráč na poli řetězců s rychlým občerstvením. Jedná se o firmu Popeyes, která se specializuje na louisianská smažená kuřata. Příchod nového fastfoodu některé nadšence zaujal natolik, že neváhali stát před pobočkou desítky hodin před otevřením nebo u ní nocovat. 

    To pobavilo mnohé uživatele sociálních sítích. „Kvůli kuřeti taková fronta, ty bláho,“ podivoval se jeden z uživatelů. „Fronta na fastfood? Devadesátky jsou zpět!“ komentoval vstup Popeys do Česka jiný muž. 

    Příznivci smažených kuřat z Louisiany se začátkem prosince dočkali další pobočky u vesnice Stehelčeves na D7 nedaleko hlavního města. Začátkem roku 2024 vyroste další v centru Brna.

  • 9.Galerie

MADONNA ( 2. ledna 2024 23:20 )

Na Martínka jsem přispěla,andílek malej. Doufám, že ho léčba uzdraví

Zobrazit celou diskusi