Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vášnivého potápěče Dylana (21) strhl Golfský proud: Na otevřeném moři ho obklíčili žraloci

Autor: rc - 
26. ledna 2023
19:44

Chvíle hrůzy zažil potápěč a Dylan Gartenmayer. Jednadvacetiletý rodák z amerického Key Westu si se svými přáteli vyrazil zarybařit. Při ponoru ho ale strhl Golfský proud. Ve chvíli, kdy se ocitl sám uprostřed moře, se už začalo stmívat a začali se k němu stahovat hladoví žraloci.

Od raného dětství byla pro něj voda druhým domovem! Jako rodák z Key Westu, který leží na jižním výběžku státu Florida, od malička chodil rybařit. „Jako domorodci z Key Westu milujeme oceán,“ uvedla pro britský deník Daily Mail Dylanova máma Tabitha s tím, že i ona sama v těhotenství, když čekala Dylana, chodila rybařit s harpunou.

Rybaření a volné potápění se stalo hlavní vášní i pro jejího syna. Jednadvacetiletý Dylan se na sociálních sítích chlubil svými úlovky. Dylan totiž nepatří mezi rybáře, kteří sedí na pobřeží a čekají, zdali se jim nějaký úlovek chytí na udici, ale stejně jako jeho máma rád loví harpunou. 

Video  Rybáře Dylana Gartenmayera strhl při potápění Golfský proud a skončil sám na otevřeném moři obklopený žraloky.  - TikTok
Video se připravuje ...

Boj s vodním živlem

19. ledna vyrazil rybařit se svými přáteli, ovšem tentokrát se jeho milovaná aktivita změnila v pořádně drama, na které nezapomene do konce svého života. Dylan a jeho dva přátelé se potápěli zhruba devět kilometrů od pobřeží. Začalo se ale zhoršovat počasí a tak se skupinka rozhodla vrátit. Dylan se ale ještě naposledy potopil. Ve chvíli, kdy se ocitl pod hladinou, ho smetl Golfský proud.

Zatímco Dylan bojoval s přívalem vody, jeho kamarádi na něj čekali na lodi. „Hledali mě pod vodou, mysleli si, že jsem ztratil vědomí kvůli nedostatku kyslíku,“ uvedl Dylan s tím, že zavolali pobřežní hlídku a také o jeho zmizení uvědomili jeho rodiče.

Obklopen žraloky

Dylan se vynořil z vody poblíž útesu, kde spojil dohromady několik bójí a udělal z nich provizorní vor. „Sledoval jsem, jak pomalu zapadá slunce," popsal chvíle beznaděje a dodal, že návnada, kterou měl u sebe přilákala žraloky. „Spatřil jsem, jak kolem mě proplaval žralok lagunový,“  řekl.

Jak se stmívalo, tak začalo být čím dál víc chladněji. „Začal jsem se třást a přestával jsem pomalu cítit svoje ruce a prsty u nohou. Tehdy jsem si začal uvědomovat, že jsem ve velkém maléru. Nade mnou proletělo malé letadlo, ale nevidělo mě. Po zhruba třiceti minutách nade mnou proletělo znovu, ale opět si mě nevšimlo,“ popsal chvíle hrůzy.

Záchrana

V tu dobu už po něm pátrala pobřežní stráž i jeho blízcí. Právě těm se ho nakonec podařilo vypátrat. Nejdříve slyšel zvuk motoru a nemohl uvěřit vlastním očím. Viděl loď svého dědečka a svou rodinu na palubě.Konečně byl zachráněn.

Milan Vinický ( 28. ledna 2023 16:23 )

Já jsem každý večer ve své útulné hospůdce na pivu a svačince. Co se děje jiným je jen jejich problém.

Komando ( 28. ledna 2023 07:20 )

Sežrat zaziva.

arbitr ( 27. ledna 2023 06:47 )

Hrůza: Potápěč spatřil, jak v moři okolo proplouvá žralok lagunový!
Loví harpunou pro zábavu - je to hrdina!
Žraloky pro zábavu zabíjejí v mořích jen idioti.

kralovna-vsech-mori ( 26. ledna 2023 21:56 )

Mohl poznat jak chutná zabíjení.

Zobrazit celou diskusi